Петко Ковачев е експерт по енергетика на инициативата Зелени закони,

...
Петко Ковачев е експерт по енергетика на инициативата Зелени закони,
Коментари Харесай

Гори, гори... боклук

Петко Ковачев е специалист по енергетика на самодейността " Зелени закони ", която стартира поредност разбори за изгарянето на боклуци за енергийни цели. Целта е да откри дали набиращият сили бизнес се преценява със законите и законовите ограничавания, дали институциите поддържат действителни и налични данни за отпадъците като примитивен енергиен запас и по какъв начин извършват отговорностите си за надзор и мониторинг, и най-важното – по какъв начин изгарянето на боклуци въздейства на качеството на живот на популацията. Ковачев е изпълнителен шеф на Института за зелена политика. Бил е енергиен координатор на CEE Bankwatch Network за България (1997-2006 г.). Работил е по планове, свързани с различните сюжети за енергийно развиване на България, бъдещето на атомната енергетика, финансирането на енергийната успеваемост и ВЕИ от интернационалните финансови иснтитуции.

Националният статистически институт (НСИ) не дава ясна статистика за това какъв брой и какви боклуци се изгарят в България. Задължително е към условно-енергийните индикатори да прибавят и индикатори за количеството и качеството им.

С настъпването на " сезона на мъглите " тематиката за изгарянето на боклуци още веднъж зае съществена позиция в медиите и обществените мрежи. Този път – поради проблемите, до които води изгарянето на отпадъци за " битови " потребности с качеството на въздуха и обвързваните с това здравни последствия за популацията.

Нека на първо време да уточним какво включва изгарянето на боклуци.

Голямата картина може да бъде разказана по този начин:

1. Изгаряне на боклуци за " енергийно оползотворяване " (топло- и/или електроенергия): в кондензационни и топлофикационни ТЕЦ-ове (енергия за пазара) и в пещите на циментовите фабрики (енергия за лични нужди).

2. Изгаряне на боклуци за " битови " потребности (отопление) в домашни условия, в дребни икономически обекти (например автосервизи) или навън (на нерегламентирани сметища, по " улици и площади " в гетата и др.)

3. Изгаряне на характерни типове боклуци (медицински, корабни и др.) за отбрана на публичното здраве. Това изгаряне нормално не е обвързвано със облекчаване на енергийни потребности.

4. Наземно изгаряне за " неутрализиране " на боклуци.

Няколко са значимите въпроси, свързани с изгарянето на боклуци за енергийни потребности в България:

– Доколко такова изгаряне е законно?

– Дали и по какъв начин се регистрира изгарянето на боклуци?

– Какви са здравните последствия от изгарянето на боклуци?

– Как изгарянето на боклуци работи за изчерпването на някои естествени запаси (ресурсна неефективност) и усилва замърсяването?

Изчерпателните отговори на тези въпроси изискват известно време за четене и разбори (информацията по този начин или другояче е налична както в научно-изследователски, по този начин и в известни текстове), с цел да се насложат всички специфики, нюанси или несъгласия. Но и без тях

общата картина е неприятна:

– изгарянето в множеството случаи е нелегално или на ръба на закона;

– отчитането или не съществува, или е отчасти, или резултатите се крият от обществото;

– здравните последствия не се проучват досттъчно или в случай че се проучват, то данните се крият от популацията, сходно на данните за последствията от Чернобил;

– изгарянето на боклуци (включително биомаса) има неподходящо влияние върху някои запаси (напр. по-бързо привършване на запасите от петрол и естествения газ) и несъмнено усилва замърсяването с разнообразни замърсители (диоксини, фурани и др.), въпреки да се счита, че като цяло има по-ниски равнища на излъчвания на въглероден диоксид.

В България отпадъците от първата група (за " енергийно оползотворяване " ) са обхванати някак си от общия енергиен баланс на Национален статистически институт най-малко от 2014 година насам. " Някак си ", тъй като данните за така наречен " невъзобновяеми боклуци – боклуци с небиологичен генезис от икономическите действия и от битовия бранш " (по методологията на НСИ) са меко казано неразбираеми. Според изявленията на Национален статистически институт за интервал от 5 години (2014 – 2018 г.), в България са " оползотворени " боклуци с енергиен еквивалент от 195,5 ктне1. Ако използваме формулата за превръщане на Национален статистически институт това е равно на 2273,78 ГВтч първична сила. От тях изгорените в циментовите пещи боклуци са с енергиен еквивалент 167,6 ктне (85,73%), а тези в ТЕЦ-ове – с енергиен еквивалент 27,9 ктне или 324,49 ГВтч (14,27%).

Разбира се, Национален статистически институт не се занимават с детайлности от вида какъв брой хиляди тона отпадък са изгорени, с цел да се реализира този енергиен еквивалент.

Още по-голям интерес будят следните обстоятелства:

– съгласно Национален статистически институт изгарянето на отпадъци за произвеждане на сила в енергийния бранш стартира през 2017 г.;

– още по-странно е, че статистиката регистрира нулев импорт на боклуци за енергийни цели, а от години се знае, че в България се внасят боклуци както за циментовите фабрики, по този начин и за някои енергийни дружества;

– друга мъчно обяснима " статистика " е тази, че в производството на сила по смесен прийом (топло- и електроенергия) за интервала 2013-2017 година не е вложен нито един грам " битови боклуци (възобновяеми) ", " битови боклуци (невъзобновяеми) " или " промишлени боклуци ", а като произвеждане от " твърда биомаса " са регистрирани едвам 690 ТДж (191,67 Гвтч) сила и то единствено за 2017 година

– и с цел да е объркването цялостно, с изключение на посочените три категории боклуци, каквито съгласно Национален статистически институт не са изгаряни при комбинираното произвеждане на сила, статистиката регистрира и четвърти тип, " други възобновими и боклуци ", за които към този момент има данни и в тонове – за интервала 2013-2016 година са изгорени 45 тона (за 2017 година, последната, за която има данни, е регистриран нулев резултат). Това в енергийни ограничения прави 543 ТДж или 150,83 ГВтч.

Според Национален статистически институт от една страна в българските енергийни компании са изгорени " невъзобновяеми боклуци – боклуци с небиологичен генезис от икономическите действия и от битовия бранш " с енергиен еквивалент 27,9 ктне (324,49 ГВтч), а от друга – в топлоенергийните сдружения, произвеждащи сила по смесен прийом са изгорени " твърда биомаса " (690 ТДж/191,67 Гвтч) и " други възобновими и боклуци " (543 ТДж/150,83 ГВтч). Като стойности двата резултата – 324,49 и 342,50 са близки и би трябвало да отразяват едни и същи процеси.

Въпросите без отговор са явни:

1. Възможно ли е главно да се гори биомаса и тя да е с " небиологичен генезис "?

2. След като се регистрират нулеви стойности за " битови боклуци (възобновяеми) ", " битови боклуци (невъзобновяеми) " и " промишлени боклуци ", то какво се включва в графата " други възобновими и боклуци ", изгаряни в топлофикациите? Възможно ли е това да бъде преведено като " боклуци от импорт "? Ако обаче е по този начин, ще има голямо разминаване сред регистрираните като изгорени 45 тона боклуци и информацията за цели влакови композиции и ТИР-ове с вносни боклуци?

3. Ако обаче се доверим на общия енергиен баланс, където няма посочен импорт на боклуци за енергийни цели, то " други възобновими и боклуци " би трябвало да отразяват боклуци, генерирани в страната. Но пък откакто те не са нито битови, нито промишлени, тогава какви са? Опасни? Химически? Радиоактивни?

И още нещо забавно. При данните за производството на ел. сила е дадена следната записка: " От 01.01.2017 година не се следи разходът на горива за произвеждане на електрическа сила в публични Топлоелектрическа централа ". Дали това също има отношение към изгарянето на боклуци?

Картината в допълнение се замъглява когато се насочим към статистиката за околната среда и по-специално за отпадъците. В данните за индустриалните и рисковите боклуци има данни за количествата, предадени за оползотворяване, само че без да са посочени типовете действия съгласно Приложение № 2 към § 1, т. 13 на Закона за ръководство на отпадъците. Там първата активност, R1, е " Използване на отпадъците най-вече като гориво или различен метод за приемане на сила ". За битовите боклуци даже не е посочено какви количества отиват за оползотворяване.

Да обобщим:

1. Статистиката на Национален статистически институт за изгаряните в България боклуци е незадоволителна, с цел да може да се употребява за разбори и оценки на казуса. Законодателят би трябвало да задължи Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, общините и включените частни лица да дават данните за отпадъците за изгаряне в количествени, качествени (състав на отпадъците) и условно-енергийни индикатори.

2. Липсата на указател за внасяните боклуци за изгаряне е проблем, който Министерство на околната среда и водите би трябвало да реши неотложно.

3. Национален статистически институт би трябвало да усъвършенства методиката си за набиране и показване в електронен тип (на уеб страницата си) на данните, като разнообрази методите за набирането им с спомагателни засичания на информацията, наблюдения на място, набиране на информация от контролните органи и други, а освен с данни, получавани от съответните сдружения по ел. поща. В допълнение Национален статистически институт би трябвало да вкара процедура за смяна на получените резултати при приемане на доказателства за погрешно докладвани данни от задължените лица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР