Петко Карамитев ще отбележи тази година 11-ия си рожден ден,

...
Петко Карамитев ще отбележи тази година 11-ия си рожден ден,
Коментари Харесай

Роден на 29 февруари: По-млад ли се чувства човек, когато има рожден ден веднъж на четири години

Петко Карамитев ще означи тази година 11-ия си рожден ден , а към този момент има щерка на 6 години. Това не е подправена сензационна вест, просто Петко е роден на 29 февруари 1980 година  – дата, която се появява в календара единствено един път на 4 години. 

Михаил Кутев е още по-малък – през днешния ден ще чества седми рожден ден , въпреки че към този момент е татко. Той също е от рядко срещаните рожденици от последния ден на февруари през високосна година.

По-млад ли се чувстваш, когато остаряваш с една година, вместо с четири и по-различно ли е чувството на празника – двамата описаха за Българска телеграфна агенция каква символика виждат в датата, на която са родени. 

Аз постоянно съм го приемал за някакъв шанс, изяснява Михаил Кутев. Повечето хора, като им кажа, че съм роден на 29 февруари, реагират, че е доста гадно да имаш рожден ден толкоз рядко, а аз го одобрявам като нещо хубаво, нещо по-специално. Във Facebook, където на всеки припомнят за рождените дни на приятелите му, когато не е високосна година за мен ги осведомят на 28 февруари, а аз по принцип тогава чествам на 1 март и всичките ми близки другари го знаят. Така получавам два дни поздрави за празника, споделя той. 

Освен това измежду околните му има бит, когато не е високосна година, да му честитят в 60-те секунди сред 00:00 часа и 00:01 часа на 28 февруари против 1 март. Чувал е като дребен разнообразни суеверия за 29 февруари, само че не ги помни. Сигурен е, че е роден на щастлива дата и счита, че това, че същинският му рожден ден е по-рядко, го прави още по-забавен празник.

Петко Карамитев също чества всяка година рожден ден, даже да не е високосна, само че когато има 29 февруари, наложително го отбелязва на самата дата. Винаги привличам внимание, когато стане дума за рождени дни, споделя той. И той се усеща късметлия . През 2020 година трябваше да навърша 40 година, само че тъй като споделят, че 40 години не трябвало да се честват, аз означих 10-ата си годишнина, спомня си Петко Карамитев. И прибавя, че по принцип е с юношески дух. Не знам на какъв брой години наподобявам в очите на другите, само че несъмнено се усещам по-млад, споделя той. Рождените дни постоянно са радостни, без значение по кое време се честват, а когато има и деца, става още по-весело, счита рожденикът. Дъщеря му към този момент е на 6, само че, за разлика от него, е родена през лятото. Всъщност аз персонално не познавам други хора, родени на 29 февруари, разяснява Петко.

„ Децата, родени през високосната година, са щастливи. А тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, могат да не се опасяват от пожари и наводнения, защото стихиите няма да ги обиден “, написа в материал, обвързван с разнообразни вярвания за високосната година, оповестен в емисията  „ Забава и познание “ на Българска телеграфна агенция на 29 февруари 2016 година Смята се, че на тази дата не е целесъобразно да се вършат „ съществени неща “.

Макар датата да е свързвана с някои суеверия, в действителност потребността от високосен ден е обусловена от изцяло рационални аргументи.

Продължителността на тропическа година не е прецизен брой дни, коментира при започване на годината в изявление за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „ Астрономия “ при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Тропическата, или още наричана слънчева година, трае 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45,5 секунди. Това е междинната ѝ дълготрайност. Системата на календара би трябвало да бъде осъществена, тъй че да работи с прецизен брой денонощия - 365. При натрупването на тази неточност от оставащите 5 ч., 48 мин. и 45,5 сек. се закръгля едно в допълнение денонощие на всеки 4 години. Оттам се появява потребността от въвеждане на високосен ден – 29 февруари. По този метод „ административният “ календар не избързва по отношение на годишните сезони, изясни Маркишки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР