Petit Ermitage Hotel в Западен Холивуд, Калифорния (САЩ) има обща

...
Petit Ermitage Hotel в Западен Холивуд, Калифорния (САЩ) има обща
Коментари Харесай

„Най-лошият хотел се подиграва с недоволните гостии и... привлича нови клиенти

Petit Ermitage Hotel в Западен Холивуд, Калифорния (САЩ) има обща оценка от 4,5 звезди в Гугъл и TripAdvisor и осмива всеки, който остави единствено една звезда. По този метод управлението и чиновниците се пробват да привлекат нови клиенти.  

Някои рецензии подлагат на критика заведението за повишените цени, некомпетентния личен състав и неналичието на приятелско отношение към авторитетни хора. Забавните отговори на сходни оценки обаче привлякоха вниманието на доста консуматори на мрежата и ги накараха да резервират нощувка тук, пише New York Post.

В заведението, което има стаи на цена до 850 $ на вечер, на някои клиенти е казано, че се нуждаят от „ доза действителност “, а един смутен клиент е посъветван да отиде в различен хотел. В различен обзор се показва, че гостите в никакъв случай не могат да се наспят добре, откакто имат деца.

Собственикът, който назовава себе си " монархът на хотел Petit Ermitage ", постоянно влиза в словесни пререкания с недоволни посетители. Един от тях беше наказан за погрешно изписване на „ Petit “ (гостът написа „ Petitе “) и недоволство от хипотетично настъпление на бръмбари.

„ Молим – най-малкото – всеки, който остави отзвук, да напише вярно името на хотела. Това може да докара до комплициране, изключително измежду общността на хлебарките “, отговори чиновник на Ermitage.
 Лоши мнения, най-лошият хотел, мнения за хотел, Petit Ermitage, занимателни мнения, хотел, неприятен хотел, притежател на хотел, нови клиенти Един от гостите е написал погрешно името на хотела Снимка: Kennedy News & Media
Друг посетител сподели, че Ermitage не приема деца и даде оценка на качеството на съня 2 от 5, което накара притежателя да напише: „ Ние в действителност съчувстваме. Сънят и децата не се смесват. Но те ще заминат за лицей скоро и можете да върнете всичките тези пропиляни часове, не падайте духом. "

И несъмнено, никоя секция за обзор не би била цялостна без конфликт сред авторитетни лица и притежатели.
 Лоши мнения, най-лошият хотел, мнения за хотел, Petit Ermitage, занимателни мнения, хотел, неприятен хотел, притежател на хотел, нови клиенти Сблъсъци сред инфлуенсъри и собственици Снимка: Kennedy News & Media
Един самопровъзгласил се основател на наличие назова хотела „ неприветлив към инфлуенсъри “, като сподели, че личният състав го пренебрегва съвсем всякога, а когато напусне стаята си, целият личен състав наподобява скован. Те обаче бързо го посещавали няколко пъти, с цел да забранят снимането вътре в хотела.

„ Понастоящем бихме желали да се простим от името на нашия личен състав, че ви игнорирахме. Можем единствено да предположим, че сте пристигнали при нас на нашия двумесечен „ Заседнал ден “, когато колкото повече обичаме даден посетител, толкоз повече го пренебрегваме. Ако към този момент планирате да се върнете, внимавайте за други тематични дни като „ Не ни интересува какво сте поръчали, ще ядете каквото ви донесем “ и „ Можете да вършиме фотоси край басейна, само че единствено с най-малката ви " привлекателна линия. " Той е доста известен в общността на инфлуенсърите ", отговори " Монарх ".

Подобни занимателни отговори на такива оценки привлякоха вниманието на доста консуматори на обществените медии и ги накараха да резервират нощувка в хотела.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР