Петима туристи се оказаха в капана на туристическа подводница, която

...
Петима туристи се оказаха в капана на туристическа подводница, която
Коментари Харесай

„Надпревара с времето“: Кои са хората на борда на изчезналата подводница „Титан“

Петима туристи се оказаха в клопката на туристическа подводница, която изчезна напът за останките на потъналия транспортен съд " Титаник ". Издирвателните екипи се надпреварват с времето, с цел да открият плавателния съд. Контактът с петимата е загубен към час и 45 мин след гмуркането в неделя. Оттогава от " Титан " няма и диря, написа BBC.
Кой е на борда?
На борда на " Титан " са английският предприемач, милиардер и откривател Хамиш Хардинг, пакистанският предприемач Шахзада Дауд и синът му Сюлеман. 58-годишният Хардинг е ръководител на самолетостроителната компания Action Aviation. Той е прочут откривател, който е летял в космоса на борда на Blue Origin на Джеф Безос. Той държи и три международни върха на Гинес, в това число най-дългото време, прекарано на цялостна океанска дълбочина по време на гмуркане до най-дълбоката част на Марианската котловина.

Според обява на Хардинг във Фейсбук преди гмуркането, там е и френският откривател Пол-Анри Наржолет, както и Стоктън Ръш - основният изпълнителен шеф на OceanGate - компанията, която стои зад туристическата експедиция.

Пол Анри Нарложет е 77-годишен шеф на подводните проучвания в компания, която има правата върху останките на “Титаник ”. Той е някогашен пълководец на френските военноморски сили. След като се пенсионира от флота, той управлява първата експедиция за възобновяване на “Титаник ” през 1987 година и е водещ престиж на мястото на руините.

Не ме е боязън да умра, мисля, че това ще се случи един ден “, споделя той в изявление за радио France Bleu през 2020 година, до момента в който приказва за заплахите от дълбокото гмуркане.

" Това е необикновено красива останка. Можете да видите вътре, ние се потопихме и видяхме огромното стълбище и видяхме някои от полилеите, които към момента висят “, сподели Стоктън Ръш пред Sky News по отношение на “Титаник ” по-рано тази година.

Издирвателните екипи се надпреварват с времето, само че до момента няма диря от кораба.

 Хардинг написа във Фейсбук, че е най-сетне е горделив да разгласи, че ще бъде на борда на задачата до останките на “Титаник ”.

Поради „ най-лошата зима в Нюфаундленд от 40 години насам “, той сподели, че тази задача евентуално ще бъде първата и единствена пилотирана задача до “Титаник ” през 2023 година

" Току-що се отвори метеорологичен прозорец и на следващия ден ще създадем опит за гмуркане ", написа по-късно той.

Основателят на организацията White Desert Antarctica (тя провежда експедиции до ледения континент) Патрик Уудхед назовава Хамиш Хардинг " необикновен авиационен откривател " и " същински другар ". Британецът е употребил няколко пъти услугите на White Desert Antarctica до ледения континент, в неговата компания е пътувал и астронавтът Бъз Олдрин.

Хамиш е огромен последовател на проучването на земното кълбо и откриването на нови пътища, които да оказват помощ за превръщането на света в по-добро място. Мислите ни са със брачната половинка му Линда и синовете му в този обезпокоителен миг и дано Хамиш и екипажът бъдат открити бързо ", се споделя в изказване на Уудхед.

Говорител на фамилията на пакистанския предприемач Шахзада Дауд изясни, че той и синът му Сюлеман са английски жители. Семейството е едно от най-богатите в Пакистан. Дауд е настойник на Института SETI - организация, която изследва произхода и разпространяването на живота и интелигентността във Вселената.

Според профила му на уеб страницата на института SETI той е член на консултативния съвет на интернационалния концерн на принца и има връзки с Британския азиатски концерн - организации, основани от краля като принц на Уелс. Дауд е и заместник-председател на Dawood Hercules Corporation, част от Dawood Group, конгломерат от разнообразни бизнеси, благосъстоятелност на фамилията.

Бившият шеф на австралийския план за избавяне на подводници Франк Оуен споделя, че съдът ще би трябвало да изплува на повърхността, с цел да подаде светлинен сигнал и да проработи GPS-ът, които да оказват помощ на спасителите. Оуен изяснява, че подводницата разполага с няколкостотин кг метал, които могат да се изхвърлят, с цел да изплува.

Изчезналият кораб е част от OceanGate Expeditions, която дава място за осемдневна екскурзия на феновете на завършения против 250 000 $. Мястото на корабокруширалия " Титаник " е на към 600 км от крайбрежията на Нюфаундленд, само че носът и кърмата са разграничени на към 800 м. Огромно поле от парчета заобикаля разрушения пътнически лайнер. Гмуркането до него и след това изплуването лишава 8 часа, защото потъналият транспортен съд е на дълбочина 3800 м.

Според OceanGate всяка експедиция продължава осем дни, като всяко гмуркане би трябвало да включва научна цел, в т. ч. проучване на разпадането на останките от суперкораба. Според уеб страницата на компанията първото гмуркане се е състояло през 2021 година Там се изброяват три подводни апарата, които има, като единствено " Титан " е кадърен да се слезе задоволително надълбоко, с цел да доближи до останките. Плавателният съд тежи 10 432 кг и може да доближи близо 4000 м дълбочина.

Американски и канадски екипи се надпреварват с времето, с цел да открият и спасят дребната подводница. В понеделник контраадмирал Джон Маугър от бреговата защита на Съединени американски щати съобщи, че е предизвикателство да се организира търсене в подобен далечен регион. То има два аспекта - или на повърхността на океана, или подводно търсене със сонар.

Бреговата защита е изпратила два самолета С-130 " Херкулес " за търсене на повърхността, като към тях са се включили канадски С-130 и аероплан P8, оборудван с подводен сонар. В региона се разполагат и сонарни буйове.

Контраадмирал Маугър съобщи, че ще е нужен спомагателен експертен опит за спасяването на плавателния съд, в случай че той бъде открит под водата. Саймън Платс, който предходната година режисира документален филм за " Титан ", споделя, че Стоктън Ръш, основен изпълнителен шеф и създател на компанията, провела задачата, ясно декларира, че няма гаранция, че по време на гмуркането хората ще видят останките от " Титаник " и че това е " рискова среда ".

Пътническият лайнер се удря в айсберг по време на първото си корабоплаване от Саутхемптън до Ню Йорк през 1912 година От 2200 пасажери и екипаж на борда умират над 1500 души.

Останките на " Титаник " са открити през 1985 година и от този момент мястото на корабокрушението е проучвано непрестанно. Миналия месец благодарение на дълбоководно картографиране е основано първото цифрово сканиране на останките в цялостен размер. Сканирането демонстрира както мащаба на кораба, по този начин и някои дребни елементи, като да вземем за пример серийния номер на едно от витлата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР