Петима руски журналисти, работещи за независими медии, бяха арестувани снощи

...
Петима руски журналисти, работещи за независими медии, бяха арестувани снощи
Коментари Харесай

Петима журналисти от независими медии са били арестувани в Русия

Петима съветски публицисти, работещи за самостоятелни медии, бяха задържани нощес и през днешния ден, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

През нощта полицията е арестувала Екатерина Аникиевич от медията СОТАвижън и Константин Джаров от РусНюз, заяви неправителствената организация ОВД-Инфо, профилирана в това да следи за случаи на репресии в Русия.

Според очевидец на събитието, представен от организацията, Джаров е бил обичай и заплашван със полово принуждение от полицейски чиновници.

" Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се пробвах да се изправя ", споделя Джаров, представен от РусНюз. Той съобщил, че е получил контузия на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания.

По думите му насилието е било предизвикано от правенето на видеозапис наоколо до дома на друга журналистка, Антонина Фаворска от СОТАвижън, която е била задържана нощес, незабавно откакто била освободена след 10-дневно административно задържане за непокорство на полицията. Жилището на журналистката е било претърсено, както и това на родителите ѝ, съобщи юристът ѝ Михаил Бирюков, представен от СОТАвижън.

Две други журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова от СОТАвижън, които отишли да посрещнат колежката си при излизането ѝ от ареста, също били арестувани и отведени за разпит, заяви същият източник.

Според новинарския уеб страница Медиазона, профилиран в следенето на правосъдни каузи, делото против Фаворска е обвързвано с активността на придвижването на опозиционера Алексей Навални, който умря в съветски затвор през февруари. Неговите организации са класифицирани като " екстремистки " от съветската правосъдна система.

Антонина Фаворска от години отразява правосъдните процеси, свързани с Алексей Навални. Именно тя снима последното видео, на което се вижда, че той е към момента жив, на 15 февруари по време на правосъдно съвещание.

Според Медиазона тя е била задържана на 17 март, няколко часа откакто положила цветя на гроба на Навални.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР