Петел следи какво се случва след протестите на културтрегерите за

...
Петел следи какво се случва след протестите на културтрегерите за
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Протестите провокираха Борисов, Пеевски и Петков да отпуснат пари за култура

" Петел " следи какво се случва след митингите на културтрегерите за по-високи заплати.

Като стъпка в вярна посока, по този начин дефинира ръководителят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев постигнатото през днешния ден единодушие за установяване на рекорден бюджет от 520 млн. лева за просвета по време на второто гласоподаване на парите за 2024 година.

" Това е част от дейностите за гладко нарастване на бюджета за просвета всяка година до постигане на 1% от Брутният вътрешен продукт. Тепърва обаче Министерството на културата има работа да приготви промени в Нормативната уредба, с които да сме сигурни, че огромна част от средствата, които се отделят, ще отидат за човешкия фактор и ще стигнат до хората ", съобщи Христо Мутафчиев.

Чак тогава, съгласно него, културните дейци могат да са спокойни.

" Битката продължава, борбата е за повишаване на приходите за работещите в целия бранш, а освен за нарастване на бюджета на МК ", съобщи още той.

" Бих споделил, че имаме естествен разговор с Министерството на културата - диалог, който допуска действия и от синдикална, и от институционална страна за разработване на формула, по която се пресмята минималната работна заплата в нашия отрасъл и тя да стане годна за целия отрасъл. И за държавни структури, и за общински структури ", разясни ръководителят на Съюза на артистите в България, представен от БГНЕС.

Според него спомагателните 68 млн. лева за просвета са постигнати благодарение на протестите на културните дейци, които демонстрираха, че могат да са единни и да не се затварят културни институти: " Точно това е предизвикало най-вероятно и Борисов, Пеевски и Петков да седнат на една маса и да се схванат за спомагателни средства. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР