Петел следи какво се случва, след като горивата поскъпнаха.Цените на

...
Петел следи какво се случва, след като горивата поскъпнаха.Цените на
Коментари Харесай

Цените на горивата се повишиха, но няма да преминат 3 лева

" Петел " следи какво се случва, откакто горивата нарастнаха.

Цените на всички съществени типове горива се покачват, регистрира пред Би Ти Ви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Според сайтa fuelo.net, който следи цените в дълготраен проект, за последния месец бензин А95 е поскъпнал с 10 ст. до приблизително 2.66 лева, а цената на дизела се е повишила от 2.45 лева на 2.58 лева При пропан-бутана тя се подвига с 20 ст. от началото на август.

" При пропан-бутана в действителност има повишаване и то се дължи на това, че от 1 август с влизането в действие на бюджета за 2023 година беше отстранена нулевата акцизна ставка за него. Това значи повишаване с 25 стотинки с Данък добавена стойност за литър. 5 стотинки е повишаването при метана още веднъж поради връщането на акциза ", споделя Бенчев.

По думите му увеличението на цените на горивата няма нищо общо със сезона, а се дължи напълно на повишението на цените на суровия нефт и на готовите артикули.

" Надявам се, че тази обстановка ще е краткотрайна. Според мен тя се дължи основно на обстоятелството, че една част от рафинериите в Европа и в Съединени американски щати имат механически проблеми с производството на подготвени артикули и това води до повишаване на цените ", добавя Бенчев.

Пред БНР той споделя, че е мъчно да се предвижда цената на горивата през есента и зимата.

" Пазарът е извънредно нервозен, уплашен. Гледа всяко едно събитие по света ", споделя Бенчев, само че съгласно него цената на горивата надали ще премине 3 лв., написа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР