Петел следи какво се случва със сложните отношения между България

...
Петел следи какво се случва със сложните отношения между България
Коментари Харесай

Еврокомисар: Преговорите за сваляне на българското вето за РСМ са в задънена улица

" Петел " следи какво се случва със комплицираните връзки сред България и прилежаща страна.

Преговорите за свалянето на българското несъгласие върху Република Северна Македония са в задънена улица. Това съобщи през днешния ден в Брюксел еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи, представен от БГНЕС.

" Това, за което съм наясно е, че сме напълно в задънена улица във връзка с София. Това не ме прави изключително благополучен, защото прекарвах всеки втори четвъртък в страната ", посочи той.

По негови думи наподобява, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в Европейски Съюз.

По тази причина Вархеи е на мнение, че на този стадий въобще не може да се приказва за каквато и да било преговорна рамка.

Припомняме, от април насам Оливер Вархеи посети три пъти страната ни във връзка с въпроса за евроинтеграцията на РСМ.

При последното си посещаване у нас той съобщи, че Европейската комисия е фрустрирана от буксуването на разговора сред София и Скопие и упорства за напредък по темата до края на месеца и по-конкретно до Европейския съвет, който ще се организира на 23 и 24 юни.

Същевременно през днешния ден президентът Румен Радев настоя, че България би трябвало да отстоява позицията си по отношение на РСМ.

Макар и индиректно, той остро предизвести премиера Кирил Петков да не предава националната позиция, другояче щяло да има тежки последици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР