Десетки затворнически служители бяха освободени, след като бяха взети за заложници в затвори в Еквадор

...
Петдесет надзиратели и седем полицаи бяха освободени, след като бяха
Коментари Харесай

Петдесет надзиратели и седем полицаи бяха освободени, след като бяха взети за заложници от затворници, държани в шест затвора в Еквадор, съобщиха властите, част от координиран протест срещу операциите по сигурността, провеждани в засегнатите от насилие затвори в страната.

Протестите започнаха в четвъртък, според пенитенциарната служба на Еквадор, SNAI, часове след като военните извършиха мащабна операция, включваща повече от 2200 служители по сигурността в затвора в Латакунга, град южно от столицата Кито.

Военните казаха в X, известен преди като Twitter, че се опитват да „контролират оръжия, боеприпаси и експлозиви“ в съоръжението.

Затворниците и техните съюзници отговориха, като взеха заложници и, според Министерството на вътрешните работи на Еквадор, задействаха две коли бомби в Кито в четвъртък, насочени към сгради на SNAI, една от които вече не се използва от агенцията. Най-малко шестима души са арестувани след взривовете, съобщиха от министерството.

SNAI каза в събота, че всички заложници са били освободени след „координирана операция“ и че затворът вече работи нормално.

„Мерките, които предприехме, особено в пенитенциарната система, предизвикаха бурни реакции от страна на престъпни организации, които целят да сплашат държавата“, каза президентът на Еквадор Гилермо Ласо на X. „Но ние сме твърди и няма да отстъпим от нашата цел е залавянето на опасни престъпници, разбиването на престъпни банди и умиротворяването на затворите в страната.“

Това не е първият път, когато затворници вземат заложници това лято. SNAI заяви през юли, че е изпълнила успешно операция за освобождаване на 106 пазачи, взети за заложници от затворници в пет различни затвора.

Бунтът на задържаните в пристанищния град Гуаякил доведе до смъртта на 31 души, според офиса на главния прокурор на Еквадор.

Затворническата система на Еквадор отдавна е преследвана от насилие и вътрешни борби между банди, достатъчно мощни, за да надделеят надзирателите, предназначени да запазят съоръженията, много от които са пренаселени, безопасни.

Войната между бандите на практика е прескочила от затворите на откритите улици, като престъпните организации провеждат брутални и често публични прояви на насилие в битката си да контролират маршрутите за трафик на наркотици.

Най-известната жертва досега беше кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио, който водеше кампания с обещание да разбие „наркодържавата“ в Еквадор. Борецът срещу корупцията и разследващият журналист, превърнал се в депутат, беше убит по време на предизборно събитие на 9 август, което накара еквадорските власти да обявят извънредно положение.

Карол Суарес и Мишел Велес от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР