„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021

...
„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021
Коментари Харесай

Първо в БЛИЦ: Борисов съобщи страхотна новина: Увеличават заплатите на...

„ Петдесет милиона лв. ще осигурим с новия бюджет за 2021 година за нарастване на заплатите на преподавателите в университетите “.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с управлението на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Образованието е главен приоритет на държавното управление, което се удостоверява и от обезпеченото нарастване на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите учебни заведения.

В хода на диалога бе маркирано, че през последните две години държавното управление увеличи доста заплатите на учителите и реализира значими за бранша промени.

Увеличението, което бе разисквано на срещата при премиера през днешния ден, е по отношение на изменението на Закона за висше обучение от февруари, според което Министерският съвет ще дефинира минималната заплата за академичната служба „ помощник “.

Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите университетски длъжности. Законопроектът беше импортиран в Народното събрание при започване на 2019 година и е част от дълготрайния ангажимент на държавното управление към образованието.

Ректорът на Софийския университет и ръководител на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков дефинира нарастването на заплатите на преподавателите като решителна стъпка.

„ Това е най-голямото нарастване на бюджета за висше обучение най-малко от 30 години и е най-голямото нарастване на заплатите във висшето обучение най-малко от 30 години “, посочи проф. Герджиков. Той даде висока оценка на извършената в системата промяна, което обосновава нуждата тя да бъде подкрепена финансово.

„ Работим доста добре с ректорите. Приехме закон, който докара до една забележителна промяна. Държавата и висшите учебни заведения са в цялостен синхрон “, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе безапелационен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето обучение. „ Докторските степени не се получават елементарно. Това значи, че те са защитили дисертации, докторати, имат голям принос “, акцентира министър-председателят Борисов значимата роля на университетския състав в системата. Премиерът добави, че сега се разисква потреблението на спомагателни средства от европейски стратегии в интерес на бранша.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР