Петдесет деца от 3- до 10-годишна възраст от община Казанлък

...
Петдесет деца от 3- до 10-годишна възраст от община Казанлък
Коментари Харесай

Артикулационните нарушения най-често са повод да се търси логопед

Петдесет деца от 3- до 10-годишна възраст от община Казанлък и от Стара Загора, Павел баня, Габрово и Велико Търново са прегледани гратис в казанлъшкия лечебен център „ Светулка” (ТЦ). Центърът се включи в националната акция „ Логопед с положително сърце”, която беше проведена от Логопедия.бг.
Според Светлана Берова, шеф на ТЦ “Светулка”. Резултатите от извършените съвещания демонстрират, че единствено четири от децата са с положително говорно, когнитивно и езиково развиване. При всички останали са открити разнообразни типове отзивчиви нарушавания, за които би трябвало да се премине през лечебни стратегии.
„ Силно се усилва броят на невербалните деца, а най-често срещаните нарушавания, водещи до нашата интервенция са артикулационните”, изяснява Берова. Според нея родителите най-често търсят първично консултиране или пък удостоверение на логопедично мнение,защото виждат дефицитите у децата си и нуждата от говорен терапевт и от професионални насоки за връзка и поддръжка в домашна среда. “Истинско предизвикателство за фамилиите е да поддържат връзка с децата си, изграждайки правила и граници, както и ограничението на екранизацията. Ранната диагностика, следенето на държанието и методите на връзка на детето, могат да предотвратят доста съществени последици”, безапелационна е Светлана Берова, а опциите, дадени от акцията “Логопед с положително сърце “, са доказателство за това.
Безплатни беседи за родители ще провеждат дружно ТЦ „ Светулка” и Детският учебен център „ Джани Родари” в Казанлък. На осведомителните срещи родителите ще имат опция да научават повече за вярното детско развиване и в точния момент да търсят профилирана помощ при появили се проблеми в развиването на децата им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР