Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени текстове от

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени текстове от
Коментари Харесай

ВАС отмени унифицирането на размера на месечните добавки за хората с увреждания

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира текстове от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, които дефинират размера на месечните добавки за обществена интеграция, транспортни, осведомителни и телекомуникационни услуги . Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.
С Решение № 7706 по адм. дело № 4602 от 2018 година висшите съдии анулираха дефинитивно наредбите на член 24, алинея 2, член 25 и член 26 от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, признат с Постановление № 343 от 17.12.2004 година на Министерския съвет.
Текстовете дефинират базата за пресмятане на месечната добавка за обществена интеграция съгласно обезпечения най-малък приход, месечната добавка за обществена интеграция за транспортни услуги в размер 15% от обезпечения най-малък приход и месечната добавка за прилагане на осведомителни и телекомуникационни услуги в размер 20% от обезпечения най-малък приход.
Петчленният състав на Върховен административен съд счита, че обвързването на размера на месечната добавка с обезпечения най-малък приход е незаконосъобразно , защото водещият аршин съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера й са само самостоятелните потребности на хората с увреждания. Унифицирането на размера на добавката основава справедливи спънки за обезпечаване на обществена интеграция на хората с увреждания и препятства упражняването на главните им прави и свободи, обезпечени с Конвенцията за правата на хората с увреждания.
Размерът на месечната добавка за обществена интеграция би трябвало да е съгласуван с самостоятелните потребности на съответното лице с трайни увреждания и със степента на понижена продуктивност, или типа и степента на увреждането. Индивидуалните потребности на всяко лице се дефинират въз основа на методика, одобрена от министъра на труда и обществената политика, по предложение на изпълнителния шеф на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне. Добавката е диференцирана и съставлява парични средства, които допълват личните приходи и са предопределени за покриване на спомагателни разноски за превоз, осведомителни и телекомуникационни услуги, обучение; водолечение и рехабилитационни услуги, медикаменти и други
Върховните съдии считат още, че посредством обвързването на размера на добавката с обезпечения най-малък приход се препятства упражняването на обезпечените с Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи - свободата на напредване, правото на пълноценно включване в общността, персоналната подвижност и независимост на изложение на мнение, независимост на достъпа до информация, правото на обучение, правото на достъп до рехабилитационни услуги и обезпечаването на подобаващ витален стандарт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР