Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени определение от

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени определение от
Коментари Харесай

ВАС ще гледа делото за Указанията на ЦИК за видеонаблюдението на изборите

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира определение от 23 декември 2022 година по административно дело на тричленен състав на Върховен административен съд и връща делото за продължение на съдопроизводствените дейности. С него тричленният състав на Върховен административен съд е оставил без разглеждане касационните тъжби на Комисията за отбрана на персоналните данни и ЦИК срещу решение на Административен съд София – град, с което бе позволено видеонаблюдението по време на изборите.

Делото пред първоинстанционния съд касае анулирани взаимно издадените Указания по отношение на обработването и отбраната на персоналните данни, признати от КЗДЛ и от ЦИК. С тях се вкара възбраната за лъчение онлайн в изборния развой. В тях се споделяше, че " средствата за всеобщо осведомление, фотографите, публицистите и видеооператорите на свободна процедура " могат да снимат в помещението.

" Всички останали участници в изборния развой не могат да обработват персонални данни посредством видеозаснемане и/или разпространяване заради несъответственост на ролята им в изборния развой с задачата на култивиране на персонални данни посредством видеозаснемане в изборния развой ".

Петчленният състав приема, че в несъгласие с данните по делото тричленният състав на Върховен административен съд е извел юридически извод, че ЦИК и КЗЛД нямат юридически интерес да оспорват неподходящото за тях правосъдно решение.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР