Петчленен състав на Върховния административен съд върна за повторно разглеждане

...
Петчленен състав на Върховния административен съд върна за повторно разглеждане
Коментари Харесай

ВАС ще гледа повторно жалбата на Българско лято за санкциите по Магнитски

Петчленен състав на Върховния административен съд върна за наново разглеждане пред тричленен състав жалбата на партия " Гражданска платформа Българско лято " против решението на Министерски съвет за включването й в лист по отношение на наложените от Съединени американски щати наказания на български лица по закона " Магнитски ". Това оказва се от решение на съда, предава Българска телеграфна агенция.  

Припмоняме, че при започване на юни Национална агенция за приходите пусна лист с фирмите, свързани със глобените лица по закона " Магнитски ". Списъкът съдържаше 64 компании, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. По-късно от министерството на финансите разгласиха уголемен лист с компаниите, свързани с тези наказания, и добави още 21 имена лист на лицата, които попадат или евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на министерство на финансите на Съединени американски щати. 

В края на юни тричленен състав на Върховен административен съд отхвърля жалбата на партията за незаконност на решението на Министерски съвет и приключва производството по делото.  



Актът на държавното управление, с който се основава листата по глобите " Магнитски ", задължава министрите и другите органи на изпълнителната власт да подхващат незабавни ограничения за администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, комерсиалните сдружения с държавно и общинско присъединяване в капитала и сдруженията, които те управляват, както и други лица, в които упражняват правата на страната, да прекратят връзките си с лицата от листата и да не влизат в нови взаимоотношения.  



Според сегашния петчленен правосъден състав Политическа партия ГПБГ има юридически интерес от оспорването и подадената тъжба против решението на Министерския съвет е позволена за разглеждане. Като се добавя, че право да оспорват административните актове имат жителите и организациите, чиито права, свободи или законни ползи са нарушени или застрашени от тях, или за които те пораждат обвързване. Затова съдът анулира решението на тричленния състав в тази му част. Съдиите обаче означават, че вярно е било отказано прекъсване на осъществяването на решението на Министерски съвет. 

Определението е дефинитивно. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР