Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените,

...
Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените,
Коментари Харесай

ВАС окончателно: Безплатни инвитро процедури и при навършени 43 години

Петчленен състав на Върховния административен съд реши дефинитивно, че дамите, навършили 43 години, имат право на безвъзмездни инвитро процедури, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд. Върховните магистрати оставиха в действие решение на тричленен състав на Върховен административен съд от 1 юли тази година. С него бяха отменени разпоредбите на член 27, алинея 1, т. 3 и алинея 2 от Правилника на центъра за асистирана репродукция на Център за асистирана репродукция, публикуван от министъра на опазването на здравето през 2011 година, което постановяваше възбрана за разпределяне на финансиране за осъществяване на този тип медицински процедури.

Разпоредбата на чл. 27, алинея 1, т. 3 е въведена с изменението и допълнението, осъществено с Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията на работа и активността на Център „ Фонд за асистирана репродукция “ и гласи: „ при дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката по чл. 31, алинея 1. “ Разпоредбата на чл. 27, алинея 2 е въведена със същото изменение и допълнение на правилника, като в първичната си редакция гласи: „ Не се прави финансиране на втори и трети опит по реда на този устав на дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката за втори и трети опит. “

„ По този метод се регламентира спомагателен аршин, съставляващ възрастово ограничаване за установяване на лицата за организационно и финансово подкрепяне със средства от Центъра за асистирана репродукция, а точно – дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката “, безапелационен е в решението си съда.

Магистратите одобряват също, че при приемането на оспорените разпореждания са позволени основни процедурни нарушавания в прорез с условията на Закона за нормативните актове (чл. 26, алинея 1 и член 28, алинея 1, 2 и 3). Трайна правосъдна практик на Върховен административен съд е, че това е задоволително съображение за анулация.

Припомняме, че поради изчезналите претекстове, на 25 октомври тази години  Правилника за изменение на Правилника за организацията на работа и активността на Център за асистирана репродукция. В него още веднъж е доказано, че горната възрастова граница за дамите, които могат да бъдат утвърдени за финансиране на дейностите по асистирана репродукция с обществен финансов запас, е до навършването на 43 години към датата на подаване на заявката. Няма възрастови ограничавания за действия по асистирана репродукция, когато те не се заплащат със средства от Центъра за асистирана репродукция, с което се обезпечава равнопоставеност в достъпа на медицински услуги на всички лица.

От претекстовете към последния план излиза наяве, че повода за ограничаването са данни от публична американска статистика за 2015 година, основана на повече от 200 000 цикли асистирана репродукция, които демонстрират, че фертилността стартира да понижава последователно още след 30-ата година, понижава по-бързо сред 35-ата и 40-ата година, като тази при 45-годишните дами е съвсем нула. Основната причина за този спад е намаляването както на количеството (броя), по този начин и на качеството на яйцеклетките. Поради тази причина, паралелно с намаляването на фертилността с напредването на възрастта, нараства и рискът от аборт, който при дамите на 25 – 30 години е ~ 10% от бременностите, а при дамите на 40 – 44 година е ~ 35%. Също по този начин нараства и рискът от хромозомни аномалии на плода, който при дами на 20 години е към 1 на 500, а при дами на 45 години е 1 на 20.

Решението на Върховен административен съд може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР