Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила определение

...
Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила определение
Коментари Харесай

Съдът помогна на Иван Гешев

Петчленен състав на Върховния административен съд остави в действие определение №1674/ 22.02.2022 година по административно дело № 9025/ 2021 година, с което беше оставена без разглеждане жалбата на Сдружение Гражданско придвижване " Боец-България обединена с една цел " за премахване на основния прокурор Иван Гешев.

Върховните магистрати одобряват, че решението на тричленния състав е вярно и по тази причина би трябвало да бъде оставено в действие. Това оповестиха от Висш съдебен съвет.

Производството пред Пленума на Висшия правосъден съвет е инициирано от министъра на правораздаването с предложение от 16.07.2021 година за предварително освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор на Република България. С решение №1 от 8.02.2022 година по конституционно дело №17/2021 година Конституционният съд приема, че наредбата на член 130в от Конституцията включва и опцията министърът на правораздаването да прави оферти до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията. Субекти в административното произвеждане пред Пленума на Висш съдебен съвет са министърът на правораздаването, който е направил предлагането, Пленумът на Висш съдебен съвет, в чиято подготвеност е да прегледа предлагането и основният прокурор на Република България Иван Гешев, в качеството му на заинтригувано лице. Предметът на административното произвеждане предопределя надлежните страни, а с това и принадлежността на правото на тъжба до съда. Затова процесуалната легитимация на страните е изискване, с цел да съществува право на тъжба в интерес на несъмнено лице.

Петчленният състав на Върховен административен съд приема, че откакто Сдружение Гражданско придвижване " Боец-България обединена с една цел " не е страна в административното произвеждане, няма право и на тъжба до съда, защото няма дейна легитимация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР