Петър Витанов е един от 14-те социалисти, делегати на конгреса

...
Петър Витанов е един от 14-те социалисти, делегати на конгреса
Коментари Харесай

Петър Витанов пред Dir.bg: Изключвани сме селективно по снимка, ще обжалваме

Петър Витанов е един от 14-те социалисти, делегати на конгреса на партията, които бяха изключени непринудено в събота по решение на управлението. Самият той признава, че от известно време е очаквал за себе си сходна мярка, защото не желае оставката на Корнелия Нинова за първи път по време на конгреса. А неочакваното решение на форума отдава на " реваншистка реакция " поради напускането на залата от над 200 социалисти след отхвърли в дневния ред да влезе точката за прекратяването на мандата на лидерката.

" Отдавам го на прочувственото положение на ръководителя на партията. Защото, когато тя потегли да чете, напълно непринудено, без някой да го е дирижирал авансово, половината зала напусна ", разяснява евродепутатът, който остава в групата на ПЕС.

Заедно с останалите изгонени от партията приготвя правосъден иск за " бутафорното изключване ".

" Това е прищявка, волност на един фашизиран началник и на група идолопоклонници към нея. За страдание, ни доведоха до такава степен, че да разцепят партията. Самото изключване не е правно стимулирано. Мотивите му са неуместни ", безапелационен е Петър Витанов.

- Вие сте един от изключените. Защо бяхте изгонени от партията, какъв беше мотивът, отвън изреждането на няколко текста от устава?

- Единствената причина е, че показваме противоречие с линията на управлението и че си разрешаваме да ги подлагаме на критика обществено. Повод се търсеше. Индикации за това беше Националният съвет на Българска социалистическа партия един ден по-рано, на който се направи предложение да бъдем изключени отново 15 души. Мисля, че аз бях единственият и в двата листата. От известно време чаках, че към мен ще се подходи по този метод.

- Вярно ли е, че описът на 13-те е бил направен по фотографията, на която всички вие сте се качили на сцената след настояването да се приключи мандатът на ръководителя Корнелия Нинова?

- Доколкото слушам, по фотография сме изключвани, само че селективно - не всички, които са били на сцената, са изключени. Например, там имаше кметове и зам.-кметове, и хора на други длъжности, които не са били изключени, най-вероятно, с цел да не си основават спомагателни проблеми управлението. Така че, беше чисто селективно. А най-тъжното е, че измежду изключените има трима преподаватели в университета и двама професори, хора от университетските среди, дали толкоз доста за Българска социалистическа партия. И такива, които са младежи, на които им прекършват всяка мотивация и предпочитание за развиване в партията, хора с голям капацитет.

- Ще обжалвате ли изключването като противоуставно?

- Да, естествено, че го апелираме. Подготвяме иск. Изключването е бутафорно. Това е прищявка, волност на един фашизиран началник и на група идолопоклонници към нея. За страдание, ни доведоха до такава степен, че да разцепят партията. Самото изключване не е правно стимулирано. Мотивите му са неуместни - защо?! За това, че сме желали оставка ли? За това, че сме си разрешили да подлагаме на критика? Връщаме се в най-черните времена на диктатурата, когато единствено да си помислиш нещо друго, и могат да те глобяват. Хубаво е, че няма инструментариум, който да ни наложи още по-тежко наказване.

- Очаквахте ли това още на конгреса, а не на следващ пленум, както беше първичното предложение в залата?

- Отдавам го на прочувственото положение на ръководителя на партията. Защото, когато тя потегли да чете, напълно непринудено, без някой да го е дирижирал авансово, половината зала напусна. След това започнаха да скандират " оставка ". Не знам що за гьонсурат си да продължиш да работиш в тази атмосфера. И явно се търсеше реваншистка реакция.

- Вие сте евродепутат, само че към този момент не представлявате публично Българска социалистическа партия, оставате ли си в групата на ПЕС?

- Ама несъмнено, че оставам в Групата на социалистите и демократите. Те изповядват нашите правила, нашите възгледи и разбирания. Въобще не се тормозя, че към този момент не съм част от Българска социалистическа партия като изключен. Направо сътворяваме задгранично бюро на Българска социалистическа партия в заточение и чакаме да си тръгнат.

- Сред изгонените има и доста младежи, а Българска социалистическа партия постоянно е поставяла акцента на нуждата от подмладяване.

- Там има девойки, чиито родители са посветили живота си на идеята Българска социалистическа партия. Петя Михалевска - щерка на Димчо Михалевски, там е Анна - щерка на Георги Пирински. Хора, чиито морални качества са безупречни, отдадени на идеята Българска социалистическа партия. Хора, които са с генерации обвързани с Българска социалистическа партия. Там има общински съветници от София, макар че са младежи, имат по 15-годишен стаж в партията. Все хора с голям капацитет, които нямат нищо общо с обвиняванията на Корнелия Нинова, че, видиш ли, били клиентелисти. Или били от някаква клика на безконечни депутати. Тези несъстоятелни шикалки са безусловно неприложими за хората, които изгониха. Още повече - двама професори, трима преподаватели в университета. Такова нещо не е правено от времето на Вълко Червенков, позволявам. Когато не можеш да надскочиш личното си тесногръдство и его, стигаш до такава степен. Изгони 15-20, а в този момент ще си подадат оставката още доста повече социалисти, а доста, доста повече пък няма въобще да бъдат стимулирани да работят за изборите. От това резултатът ни няма да се увеличи. Проблемът на партията не се споделя Петър Витанов. Има едно управление, което би трябвало да носи отговорност за срутва на партията и за каскадата от все по-тежки провали. Но в случай че желаят универсалният провинен да са изключените, няма проблем.

- Ангел Найденов към този момент разгласи, че напуща Българска социалистическа партия, идват поръчки и от други някогашни депутати, ще има ли вълна от хвърлили партийната брошура?

- Много хора са огорчени. Българска социалистическа партия в действителност беше демократична партия. Дори в най-трудното време. Бяхме прогресивна партия, която пази тези, които са онеправдани, които са небогати, тези, които са разнообразни и които са от малцинства. Ние с това сме се славили. Знаете ли през вчерашния ден по какъв начин мина конгресът и какви са трите неща, които аз запомних от конгреса. Първото е по какъв начин ще борим " джендър идеологията " - що за юридически термин е това? Какво тъкмо ще борим? Това е някаква популистка, хомофобска теза, с която се опитваме да бъдем известни. Никой не знае що е то " джендър идеология ". Второто решение е по какъв начин би трябвало да подкрепим подписката на " Възраждане " против еврото . И третото - да защитим този, който е осъден от " Магнитски " . Е, правилно ли?

- А резолюцията за преустановяване на срутва на Българска социалистическа партия, която внесоха ваши съпартийци, въобще не беше раздадена на делегатите, камо ли разисквана.

- Нищо отвън авансово залегналия дневен ред в съзнанието на ръководителя не може да бъде подложено нито на гласоподаване, нито даже разисквано. Тя си има един ликвидационен проект, който си го следва компактно.

- И въпреки всичко - ще опитате да си върнете партията, или нова лява би трябвало да се учреди?

- Бих желал първо да се извиня на всички социалисти. Една част от тях в действителност са комплицирани. Да, ние получаваме изключителна поддръжка вътре в партията, само че и отвън нея. Искам да кажа на тези социалисти, които остават, да не губят кураж, да не се подвеждат по хомофобията, по популизма, по пъплещия фашизъм в нашите редици. Ще дойдат по-добри времена за нашата партия. Не ни е самоцел присъединяване в някакви партии или планове. Ние сме генерационно обвързани с Българска социалистическа партия. Не може един ликвидатор, първо потомство, да изключи трето потомство социалисти. Не става, не е тя тази, която може да го направи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР