Петър Танев от Асоциация Свободна Русия“ разказва от първо лице

...
Петър Танев от Асоциация Свободна Русия“ разказва от първо лице
Коментари Харесай

Петър Танев от Aсоциация Свободна Русия: Русия вербува български студенти и им предлага суми по €1000-2000

Петър Танев от Асоциация „ Свободна Русия “ споделя от първо лице за опитите да бъде вербуван като студент в Руската федерация. Ето какво показа той за феновете на Euronews Bulgaria:

Когато следвах в Москва, участвах в разнообразни планове. Имах един опит с човек, който се споделя Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да вършим план, обвързван с ориентиране на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз въобще нямах предпочитание да вземам участие, тъй като почитам териториалната целокупност на Украйна. Но ми беше доста забавно каква е задачата на тези планове.

Доколкото разбирам, този план беше сбъднат. И тези български студенти са били вербувани. Това не значи, че незабавно ще станат шпиони, а че се готвят да се приспособяват към тази система, да изпитват същински страсти, да бъдат последователи на Путиновия режим.

Не можеш да станеш разузнавач, единствено тъй като ти заплащат – трябват и хрумвания.

Вторият опит е с една организация, в която работих – Балкански клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието навлязоха с всичките си благоприятни условия, с цел да създадат подобен „ теоретичен “ план с пропагандна тенденция .

Дори си припомням точния текст от този план, който беше финансиран от организациите „ Руска юноша “ и „ Руско съдействие “. Там беше написано, че „ младите сърби и българи не изпитват нужните отрицателни страсти към Европейски Съюз и НАТО, не изпитват благосклонности към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието би трябвало работят в тази тенденция “ .

Забелязвах всяка една година по какъв начин те употребяват целия си потенциал, с цел да финансират сходни планове. А в този план участваха и български жители. И на мен това нещо ми беше извънредно притеснително.

Предложиха ми просто да вземам участие – по този начин всичко стартира. Разбира се, оферират и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да схванеш, че „ няма да имам такива благоприятни условия, в случай че се върна в България “ . Сумите са към хиляда, две хиляди евро на месец . Но за студент това е доста хубава сума.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР