Петър Пищалов - собственикът на стадото коне в Осоговската планина,

...
Петър Пищалов - собственикът на стадото коне в Осоговската планина,
Коментари Харесай

Ако аз съм препъникамъкът на земеделието - убийте ме!

Петър Пищалов - притежателят на стадото коне в Осоговската планина, по-голямата част от което умря от апетит и мраз (а останалите 26 животни бедстват), се яви на разпит в полицията в Кюстендил, ден откакто бе свикан. И разгласи, че отговорни за обстановката са други...

„ Ако аз съм отговорен за всичко и съм препъникамъкът на земеделието в България – убийте ме!”

Това разгласи пред медиите в Кюстендил Пищалов след разпита си, представен от "Дарик ". Той хвърли виновността за случилото се на хора, които са намерили преди повече от един месец конете му и не са му дали сигнал, а ги били свалили 2 км по-ниско в планината, където нямало храна. Даже се възмути по какъв начин "някои са се възползвали и са си създали реклама със гибелта на животните ".

Пищалов признава констатацията на институциите, че конете фактически са били нелегално в Осоговската планина. Затова и не бил подал сигнал, когато животните били "изчезнали " преди месец и половина.

"Радвам се, че конете към този момент са под директен мой надзор. В момента там открих 26 живи коне, както и 3 мъртви. Не знам обаче къде са другите - аз имам към 70 коня. Другите може и да са под снега мъртви или на някое друго място в планината”, добави Петър Пищелов.

Според "Дарик " мъжъл бил прекарал две нощи при животните в планината.

От няколко дни за животинките се грижат доброволци и природозащитници, които им дават храна и вода.

Прокуратурата към този момент води следствие в две посоки - грубо отношение към животни и корист с евросредства. Ако на Пищалов бъде повдигнато обвиняване по първата точка и бъде приет за отговорен от съда, наказването е до 3 години затвор и санкция от 5000 лева

Главният прокурор Сотир Цацаров също приказва по тематиката през днешния ден.

"Разследването е по две тематики. Едната е проявена свирепост по отношение на животни, от която е последвала гибел. Разбира се, свирепост може да се реализира с дейности, бездействия и всякаква форма на изпълнителното действие.

Другата касае разходването на европейските средства и правомерността на тяхното приемане и разходване. Очевидно е, че в съответния случай е получена избрана дотация “, съобщи Цацаров.

Обвинител №1 попита къде е била зоополицията към Министерство на вътрешните работи в този случай (тя бе образувана с самоувереност едвам преди 10-ина дни, б.р.). По думите му това е била първата институция, която е трябвало да реагира, а вместо това работата са свършили будни жители със съвест, които са създали нужното най-малкото да спасят оживелите животни.

Освен прокуратурата, по случая работят още от Българската организация за сигурност на храните. Експерти са направили щателна документална и физическа инспекция на събитията, довели до напредване на животните до местността Бек кладенец под връх Руен. Проверяват се и стопанствата на Пищалов, а преди ден в една от фермите му бе открита мъртва крава. Според притежателя тя е умряла при раждане преди ден, тъй като него го е нямало на място, с цел да й помогне.

БАБХ ревизира се и дали нейни чиновници в Кюстендил са си свършили работата по случая с конете и Пищалов или са налице непозволени дейности или безучастие.

Междувременно доброволците в акцията за спасяването на живота на оживелия добитък са транспортирали още храна до мястото, където се намират конете в Осоговската планина. Те четири пъти са качвали в планината сено, жито, царевица и други. В непосредственост до животните бе построен и подслон, където има още храна. Конете последователно се възвръщат.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР