Петър Курумбашев е роден в Плевен. Завършва Техническия университет в

...
Петър Курумбашев е роден в Плевен. Завършва Техническия университет в
Коментари Харесай

Твърденията, че Макрон е победен, са смешни

Петър Курумбашев е роден в Плевен. Завършва Техническия университет в София. Той е един от идеолозите на студентското предаване "Ку-ку ". Бил е общински консултант в Столична община от групата на Българска социалистическа партия. Депутат от "Коалиция за България " в 41 и 42 парламент. Петър Курумбашев е евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на транспортната комисия в Европарламента.

- Г-н Курумбашев, какво в последна сметка бе решено при започване на предходната седмица в транспортната комисия на Европейския парламент (ЕП) към пакета за подвижност, или пакета "Макрон " както е прочут той? Много спорна информация пристигаше в България.
- Аз мога да ви кажа тъкмо какво беше гласувано и кое от него е положително за нас, а кое не е. Стратегическият пробив, реализиран по време на това гласоподаване, е обвързван с директивата за командированите служащи. Тя няма да се ползва за интернационалния превоз. От друга страна обаче, тя важи още от първия ден за превозвачите, които се занимават с каботажен превоз (превози в границите на една страна от Европейски Съюз б.а.). Така че едното е положително за българските превозвачи, само че другото не е. Що се отнася за използването на кабините за отмора, бе гласувано седмичните почивки и понижените седмични почивки да се употребяват в хотел или друго място, обезпечено от работодателя. Хубавият миг за нас е, че не е наложително водачите да се прибират у дома, като могат да почиват на друго посочено от тях място. Това е дефиницията, за която дълго време се борихме, тъй като превозвачът може да реши да не почива в дома си, а на адрес, който е по-близко до работата му. Сега към този момент водачът не би трябвало да се прибира на всеки три седмици у дома, само че бе гласувано по-безумно решение. Според него наложително е единствено камионът да се връща на всеки три седмици. А машината няма по какъв начин да се върне без лидер. Шофьорът няма по какъв начин да каже на камиона - ти се прибирай, пък аз ще остана тук. Така че в действителност това е текстът, който в този момент е по-тежък от предходния. Но аз се надявам, че той може да падне при договарянията със съвета, тъй като мисля, че тъкмо страните, които са в Съвета на Европейски Съюз, не биха приели текста.
Бе решено, че водачите ще могат да употребяват кабините за отмора единствено, в случай че камионите са паркирани в обособени зони, които обаче на никое място не съществуват сега в Европа. Към тези зони за паркиране са написани условия какъв брой душа, какви типове кухни, какви пейки за отдих би трябвало да има, в това число да има обезпечени условия за тъждество на половете на тези паркинги. Това са условия, които ги няма на нито един паркинг. Така че на процедура почивката в кабините се не разрешава. Единствено камионите могат да се употребяват за така наречен дневна отмора. Това не е добре за нас.
В същото време каботажът се лимитира до 7 дни от месеца, като той не може да се реализира едновременно, а би трябвало да бъдат 48 плюс 48, плюс още 48, плюс още 24 часа употребени. И също така камионите могат да бъдат употребени по различен метод единствено, когато се връщат към страната, от която са тръгнали. Ако българският камион е разтоварил в Германия, той не може да отиде в Холандия за каботажни транспорти, тъй като Холандия не е по пътя сред Германия и България. Но, в случай че един камион е разтоварил във Франция и се връща в България през Германия, към този момент може да направи каботаж в Германия.
Изводите са, че, общо взето, посланието на западните страни към нас от това гласоподаване са: "Не пипайте каботажа, не се занимавайте с каботажа, а в подмяна на това ще ви оставим да вършите интернационалните транспорти ". Освен това се вкарва условието от 2022 до 2024 година да се инсталират тахографи от ново потомство. Това основава условия за корупция. Това е обвързвано с нови разноски на компаниите. Тези тахографи би трябвало да се поставят фабрично на новите генерации транспортни средства.
- Какво планува процедурата оттук насетне?
- Сега по всяка възможност ще бъде нападнат мандатът на транспортната комисия, ще се отиде непосредствено на триалог и ще се отиде в пленарна зала и там още веднъж ще има гласоподаване. Когато гласуването е приключило по един метод в комисията по обществена политика и претовареност и по различен метод в комисията по превоза, би трябвало да кажем, че е доста мъчно да се допусна по какъв начин ще приключи в пленарна зала. От тази позиция, възторжените осъществявания и изказвания от вида на това, че имало някаква цялостна капитулация на закона Макрон е доста надалеч от истината. Да запазим самообладание, е по-скоро моят апел и да продължим да работим дружно с сътрудниците си, с цел да задържим резултатите, които сме постигнали в транспортна комисия, от които, отново наблягам, че не всички са удобни за нас.
- Как определяте възможностите за опазване и отбрана на българските ползи в процеса, който следва?
- Ще се въздържа от прогноза, тъй като не е почтено да се обезкуражават хората. От друга страна, не бих желал да давам някакви такива фанфарни обещания - ние ги разбихме. Нека изчакаме гласуването. Резултатите от Народното събрание ще ги разберем относително бързо, защото гласуването ще бъде или на тази сесия, която е тази седмица в Страсбург, или на последната лятна сесия, която е при започване на юли в Страсбург. В момента сме в деликатна обстановка. Едно решение на комисия постоянно може да бъде пререшено в пленарна зала. Мачът не е приключил.
- В последна сметка ще се намерят ли компромисни решения?
- Както се вижда, бодряшките изказвания, че е отпаднала възбраната шофьорските кабини да се употребяват за отмора не е вярна. Тази възбрана я има. Освен това изказванията, че френският президент Макрон е бил победен са, меко казано, смешни. Оказва се, че във френската националната история е имало единствено два погрома. Първият е при Ватерло, където фелдмаршал Уелингтън е победил Наполеон Бонапарт, а вторият е в Брюксел, където Макрон е капитулирал под натиска на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков. Това е в кръга на шегата, несъмнено.
- Проблемът с превозвачите е самобитен конфликт сред Изтока и Запада в Европа, появяват ли се други сходни конфликти?
- Появяват се, само че при тях опълчването не е толкоз остро. По-скоро това е борба сред географския център на Европейския съюз. От едната страна са Германия, Франция, Холандия, Австрия, страните от Бенелюкс и Скандинавия. От другата страна са освен страните от Вишеградската четворка, Прибалтика, България, Румъния, само че и страни като Италия, Испания, Португалия и Ирландия. Защото и на ирландските и португалските водачи им е мъчно да се прибират на всеки три седмици.
- Как оценявате резултатите от българското европредседателство, по какъв начин се виждат нещата в Брюксел?
- Рано е още за цялостна оценка, само че тук нещата би трябвало да се разделят. От една страна, би трябвало да се види с какво България способства за развиването на цялостното европейско законодателство, а от друга - по какъв начин сме съумели да защитим националните си ползи. Според мен щеше да бъде по-добре за нас, в случай че бяхме решили проблемите към подвижността на превозвачите по време на нашето председателство, а не да го прехвърляме на Австрия.
- Одобрявате ли дейностите на държавното управление, свързани с еврозоната. Обещаха до края на юни да внесат поръчка за приемане в нейната "чакалня "?
- Внасянето на документи не значи обезпечено приемане. Тук по-скоро има политически обструкции против приемането ни, тъй като формалните критерии страната ни от дълго време ги е изпълнила. Това не е верен метод на Брюксел и ЕЦБ. А в тази чакалня, посредством валутния ръб, сме повече от 20 години. Две години ще ги изкараме, само че това не значи, че незабавно по-късно ще бъдем признати в еврозоната. Всички знаят, че сме най-бедната страна в Евросъюза и поради това от ден на ден ни приказват за конвергенция, желаят по-високи приходи у нас, с цел да ни дадат евро. А повишението на приходите не става с магическа пръчка. Ние към този момент сме консумирали минусите от еврото, тъй като сме от дълго време вързани за него. Трябва към този момент да усетим изгодите, каквито са евтините заеми да вземем за пример. Съществуват и опасности от спекулации. Затова, съгласно мен е добре в интервала преди еврото да пристигна, у нас цените да се изписват и в левове и в евро, с цел да няма опити за въвеждането на трънския курс.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР