(Петър и Мария Димкови, 1979) ♥ Работа на домакинята през

...
(Петър и Мария Димкови, 1979) ♥ Работа на домакинята през
Коментари Харесай

През юли се варят сладка и се приготвя вишнов сироп ♥ Мария ДИМКОВА

(Петър и Мария Димкови, 1979)

♥ Работа на домакинята през всички месеци на годината

~ Юли

Жилището. По-често филтриране и отупване на всички облекла, за отбягване на заплахата от дървеници, бълхи и паразити. Проветряване вечер.

В кухнята. Варят се сладка и се подготвя вишнов сироп. По-често се варят компоти от череши.

Зеленчуковата градина. Плевене и поливане. През юли се вади чесновият лук. Сеят се салати, моркови, спанак, репички и други за есенната жътва. Събира се семе за зеле, мерудия, целина, спанак, репички, моркови и други

Домашните птици. Поради мощните горещини, за кокошките би трябвало да се направи сенчесто място, в случай че курникът няма или пък е изложен на припек. Хладната вода е нужна на птиците. Най-добата храна в този момент за тях е просото и овесът, смесени с костено брашно.

Избата се проветрява единствено при хладно време.

Цветята. Пречистване на прецъфтелите рози. Размножаване посредством клончета на хризантеми, азалии, мушкати, карамфили, хортензии, фуксии, бегонии и мирта.

...

~ Август

Жилището. Да се вземат ограничения за доставянето на дърва за зимата, защото са пo-евтини.

Започва се сушенето на някои зеленчуци. Консервират се здрави и хубави круши и ябълки за през зимата, като се подреждат увити в плява в кошове или сандъци.

Избата. Потягат се и се поправят каци, качета и други съдове за зимнина.

Зеленчуковата градина. Бере се лукът и други зеленчуци, зелето се доокопава, а всичко друго още се полива.

Домашните птици. Кокошките престават да клопат или клопат напълно рядко. Под разклопалите се кокошки не се поставят яйца, тъй като дребните пиленца не могат да се изгледат добре през есента. Яйцата през тоя месец са най-хубави за опазване през зимата Във водата на кокошките и патиците се слагат ръждясали гвоздеи.

Цвтята. Сеят се луковичните цветя: зюмбюли, лалета, нарциси. Сеят се също теменужки и парици. Почистват се извехналите цветя.

Кухнята. Започва се консервирането на зеленчуци.

Избрано от: „ Нова вегетарианска готварска книга. 1100 добре тествани предписания “, Мария Димкова, ИК „ Новата цивилизация ”
Снимка: Петър и Мария Димкови, 1979 година, lilidimkova.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР