Петър Харалампиев е новият председател на Държавната агенция за българите

...
Петър Харалампиев е новият председател на Държавната агенция за българите
Коментари Харесай

Председателят на ДАБЧ: Бесарабските българи имат огромен духовен и творчески потенциал

Петър Харалампиев е новият ръководител на Държавната организация за българите в чужбина. От декември 2014 година до май 2017г. Харалампиев е бил зам. регионален шеф на област София. Бил е изпълнителен шеф и член на управителния съвет на фондация " Българе ".

ИА Кросс потърси новият ръководител на ДАБЧ да отговори на въпросите на бесарабските българи от Украйна и Молдова.

-Вие сте Председател на ДАБЧ от месец и половина. Успяхте ли да се запознаете с проблемите на бесарабските българи?

-Мисля, че съм добре осведомен с проблематиката, защото бесарабските българи са историческа диаспора, която е играла основна роля в предишното на българския народ, оставила е трайни следи в публичния и културния живот на родината ни. От средите на бесарабските българи произлизат военни, академични учени, политици с принос в развиването на българската страна след Освобождението.

Днес публично българите в Украйна и Молдова са към 300 000. Неофициално са евентуално и два пъти повече. Особено внимание следва да се обръща на съхраняването на българското им схващане и културната им еднаквост. Днес можем да приказваме за Българско Възраждане в Бесарабия. Сънародниците ни имат опция да учат български език и българска история, основават фолклорни сформира. Краеведските проучвания показват на откривателите пътя на интереса им към корените.

Съвременните проблеми на общността се дефинират от спецификите на живот в Молдова и Украйна, а като прибавим и малко познатите на българите в България таврийски българи в Запорожието, които са вторична миграция от Бесарабия, само че в този момент са доста покрай военните спорове, всичко това утежнява обстановката, при която живеят нашите сънародници.

Въпреки компликациите, публичните им организации и неделните учебни заведения се стараят да поддържат българския дух, българското наличие в този регион, задоволително мощно и осезаемо.

-Към кого да се извърнат бесарабците, които нямат поданство, само че имат предпочитание да работят в България?

-Те могат да се извърнат към Координационния център за връзка с българите в Украйна, който е в ДАБЧ. Работят специфични телефонни линии и електронен адрес.

-Каква е функционалността на този Координационния център и с какво може действително да бъде потребна на българите от Украйна?

-Във връзка със комплицираната конюнктура в Украйна през 2015 година е основан Координационен център за връзка с българите в Украйна. Това решение е взето по време на среща в Министерския съвет сред министър-председателя Бойко Борисов с ръководителя на Асоциацията на българите в Украйна и народен представител във Върховната Рада Антон Киссе.

Центърът е разположен в Държавната организация за българите в чужбина и обезпечава по-тесния контакт със сънародниците ни, повече разговор и по-голяма убеденост, че страната ни е действително ангажирана с техните проблеми в сложната обстановка. В него са показани Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правораздаването, Министерството на труда и обществената политика, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на здравеопазването, Държавната организация „ Национална сигурност ", Държавната организация за бежанците, Държавната организация за българите в чужбина, Националното съдружие на общините в България, Българският червен кръст, Асоциацията на българите в Украйна.

На последното съвещание в Министерски съвет с присъединяване на заместител министър - ръководителя по икономическата и демографската политика на Р България господин Валери Симеонов, бяха споделени положителните практики в Гурково, Казанлък, Раковски и в областта на туризма през миналите две години и половина, където работят бесарабски българи. В „ Булметал " АД в Гурково сега там са настанени и работят към 170 фамилии.

Проявен е интерес от още 50 огромни български компании, които търсят висококвалифициран личен състав. Постигнато е кардинално единодушие да се понижат периодите за обслужване на сънародниците ни при издаването на нужните документи за труд и престояване в България, което е в унисон с политиката на Правителството за облекчение на административната тежест.

- Основният проблем за бесарабските българи, че не имат жилище в България. Може ли бесарабските българи да аплайват за общинско жилище?

За общинско жилище могат да аплайват единствено в случай че са български жители.

- В Украйна и Молдова има доста български танцови и певчески сформира за деца и възрастни, както и други родолюбиви организации, които основават музеи на българския обичай в Бесарабия, театрални постановки на български език, фолклорни фестивали, концерти на български език и доста други. Има ли фонд или държавна стратегия, посредством която може да се кандидатства за финансова поддръжка за театрални костюми, за проведени на събори на тамошните българи? Какъв е реда за кандидатстване?

-Да, в Украйна и Молдова са основани десетки родолюбиви организации, танцови и певчески сформира, които съхраняват българските обичаи, традиции и просвета. Дейността им е израз на духовното възобновление на нашите сънародници в този район. ДАБЧ поддържа тяхната работа, поддържа контакти с управленията, представители на сдруженията гостуват в Агенцията. Много от тези структури са удостоени с най-високи оценки на ДАБЧ. Само през 2016 година дейци на Ансамбъл „ Родолюбие " и спектакъл „ Смешен петък " в Тараклия са наградени с най-високи оценки във връзка, надлежно на 35 и 30- годишния им празник. Наградено от нас е и телевизионното предаване „ На буджакска вълна " в Кишинев.

От българите в чужбина са основани стотици фолклорни танцови и певчески ансамбли. В Съединени американски щати те са над 60. Чрез родния фолклор сънародниците ни по света поддържат една по-жива връзка с България. На доста от тях ДАБЧ е предоставила, въпреки и в лимитирани количества, национални костюми. Удовлетворяването на всички потребности обаче е непостижима за Агенцията задача.

- Има ли организации на бесарабските българи в България? Запознати ли сте с техните цели, действия, проблеми?

-ДАБЧ работи още от своето основаване интензивно с Културно-просветното сдружение за връзки с бесарабските и таврийски българи „ Родолюбец ". То е учредено в далечната 1990 година в София с концепцията да запознае българите в България с развиването на нашите сънародници в Молдова, Украйна, Казахстан. Агенцията и Дружеството взаимно означават 29 октомври, Деня на бесарабските българи. Радостно е, че и в селищата на нашите сънародници в тогавашните Бесарабия и Таврия това честване към този момент намира място в празничния им календар.

Една нова организация е Центърът на бесарабските българи в България. Той породи по самодейност на бесарабските българи в България и на научни сътрудници, които работят в Института за етнология и фолклористика към Българска академия на науките, и съдружие „ Еврофючър ". Дейността на Центъра е ориентирана към подкрепяне на идващите студенти - бесарабски българи за по-бърза и безболезнена акомодация към ситуацията в България, първите им стъпки тук, съвещания по най-различни вълнуващи ги въпроси.

- Смята се, че град Болград в Украйна е столицата на бесарабските българи. За да се улесни подаването на документи за българско поданство, приемане на информация, визи и така нататък българите от Болградския регион насочиха зов през 2013 г Република България да отвори консулство в гр. Болград. Българските управляващи имат ли предпочитание и подготвеност да се отвори филиал на Одеското българско консулство, което да обслужва регион, където българите са болшинство?

-Болград се е трансформирал в знак на съхраненото българско съзнание. В Болград е намерено първото българско общообразователно учебно заведение. Издигнат е Величественият храм „ Свето Преображение Господне ". Учредена с държавна грамота на молдовския княз Н. Богориди на 28 юни 1858 година е Болградската гимназия. ДАБЧ поддържа самодейността за разкриване в Болград на филиал на Генералното ни консулство в Одеса. Но този въпрос е от компетенцията на Министерство на външните работи.

- Бихте ли съдействали за организация на един по-мащабен събор в България на българите от чужбина? Бихте ли станали патрон на един подобен.

-Организирането в България на Събор на българите от чужбина е огромна демонстрация, която изисква деликатно премислена стратегия, съобразена с ползите на сънародниците от другите райони по света, огромен финансов запас, какъвто понастоящем не е разполагаем в ДАБЧ и несъмнено взаимоотношение и присъединяване на всички държавни институции, които имат отношение към българските общности. На Роженския събор през 2000 година, сбъднат с присъединяване на ДАБЧ, участват над 200 000 души. Но в по-малки мащаби Агенцията спомага за организирането на фестивали с присъединяване на български сформира от чужбина. В началото на м. август т. година под патронажа на ДАБЧ ще се организира Международен фолклорен фестивал „ Българският фолклор е магия " в Стара Загора, с поддръжката и на Общината.

- Какви упования има България и обществото й от бесарабските българи?

-Бесарабските българи имат голям нравствен и креативен капацитет, който може да бъде неразделна част от капацитета на Голямата България, която не е обрисувана с гранични линии, а живее на всички места по света посредством своите рожби. Мисля, че най-важното е бесарабските българи да пазят своите български корени, да поддържат връзка с България в културен, теоретичен, стопански проект. С оглед съхраняването на националната еднаквост на младото и най-младото потомство, най-важна е грижата за поддържането на родния български език, на историческата памет и националните ни обичаи. Бесарабските българи би трябвало да употребяват по-широко опциите за приложимост на българския език в публичния и културния живот на Украйна и Молдова, защото законодателството там им дава това право.

-В коя страна, по ваше мнение, най-активно се развива българската общественост. Къде е най-сплотена, най-дейна и може да отбрани своите ползи, в това число и на централно равнище?

-Сравнително нова, само че огромна и доста дейна е българската общественост в Испания. Понастоящем там работят и живеят към 140 хиляди българи. Създадени са най-вече български неделни учебни заведения - близо 50, голям брой асоциации за разпространение на българската просвета и обичаи, фолклорни ансамбли. Във Валенсия и Валядолид през 2017 година станаха факт прелестни събори на българския фолклор. В тях участваха самодейни обединения за български фолклор от Мадрид, Барселона, Валенсия, Хатива, Валядолид, Палма де Майорка.

В исторически проект, най-старите български емигрантски общности са тези в Германия, Австрия, Съединени американски щати, Канада. С бързи темпове нараства общността ни в Германия през последните години, сега най-голямата в Европа с бройка към 300 000 души, организационно доста дейна, с построени структури от всички профили. В региона на културните взаимоотношения интензивно работят старите германско-българските сдружения, основани като организации за другарство с България, осъществили и голям брой филантропични планове в изгода България. Много дейни са и студентските ни сдружения. В Германия към този момент действат и организации, в които членуват единствено сънародници. Интересен факт е, че сдружението в Офенбах, ситуиран в непосредствена непосредственост до Франкфурт, е учредено по самодейност на бесарабски българи от Болградския регион.

Българите в Северна Америка имат наличие още от края на по-миналия век. Периодът на всеобщото преселване стартира след Илинденско-Преображенското въстание. Там е основан целият набор от сдружения: културни, просветителни,спортни, конфесии, медии. В Канада особено е застъпено сдружаването на бизнес основа. Канадско-българския бизнес съвет е основан за да провежда конгреси, двустранни проучвателни задачи, помощ на канадски компании за подготовка на документи за присъединяване в интернационалните търгове в България и други.Една от най-активните организации в региона на Лос Анджелис е „ Антика България ", която провежда годишно „ Майски тържества на българската просвета ". Фестивалът в Сиатъл е измежду най-масовите културни събития в Съединени американски щати и се организира всяка година от 26 до 30 май. Традиционни са съборите по случай 24 май в Сан Диего, Сан Франциско и Сиатъл. Участието на стотици българи в тези прояви е израз на устрема им към опазване на родните обичаи и просвета.

- Защо в някои страни това се реализира, в други не?

-Много са факторите, които оказват въздействие върху степента на развиване на българските общности във всяка обособена страна. Те са свързани с съответната обществено-политическа, икономическа и културна среда. В някои райони ситуацията е по-сложна, защото българите са подложени на асимилация и отстояването на правата, в това число правото на сдружаване, изисква поредност на дейностите и ясни цели. Важно е сънародниците ни по места да са инициативни, сплотени, да имат предпочитание да основават организации, неделни учебни заведения, медии, да съграждат църкви за съхраняването на културните ни полезности и християнските добродетели.

- ДАБЧ има ли направена тактика за работа с българите от историческите диаспори в Украйна, Молдова, Сърбия и така нататък, които не са жители на България.

-На 23 юли 2014 година от Министерския съвет на Република България бе призната Национална тактика за българските жители и историческите български общности по света. Целта на тактиката е основаването на политическа рамка за построяването на сложна, дълготрайна и интегрирана държавна политика в тази сфера. Там особено е очебийно, че българските жители - краткотрайно или непрекъснато пребиваващи в чужбина, както и българите от историческите общности са неделима част от българския народ. Очертани са подходи и ограничения за работа с обособените целеви групи според от спецификите на района, възрастовите, обществени и други характерности.

-Има ли опция за установяване на по-широк набор от функционалности и пълномощия за ДАБЧ. В момента, де факто, функционалността на ДАБЧ е понижена до издаване на документ за Български генезис, за тези които желаят да аплайват за българско поданство и персонално наличието на събития, проведени от организациите на българите в чужбина по места. Освен спартакиади не се организира нищо.

-Не бих се съгласил. Независимо от огромния размер задания, свързани с удостоверителната активност на ДАБЧ, годишно се осъществят голям брой начинания в областта на българското обучение зад граница, културни начинания, отдадени на опазването на родовите корени и еднаквост, подкрепят се учебни заведения, учредени от сънародниците, сдружения, фолклорни ансамбли.

В момента се приготвя нов Устройствен устав на ДАБЧ. В него са планувани по-големи пълномощия на институцията като орган на Министерския съвет за реализиране политиката на българската страна по отношение на българите и българските общности по света. Предвижда се също по този начин Агенцията да разполага с по-голям бюджет и по-голям експертен състав, нужен както за аналитично-иннформационната активност, по този начин и за осъществяване на планове и начинания с присъединяване на българските общности и техните организации.

-Готови ли сте да потърсите метод за спомагателен щат и финансиране за театрални фестивали, юношески, музикални и танцови фестивали, научни и исторически конференции?

Агенцията разполага с стеснен бюджет, а организирането на сходни прояви изисква в действителност спомагателни средства. Все отново да не забравяме, че по своя темперамент те са прояви за разпространение на българската просвета в една или друга страна по света. В този смисъл, Министерството на културата също би могло да оказва подпомагане.

ДАБЧ от години работи с неправителствения бранш и подкрепя фолклорни фестивали в България с присъединяване на ансамбли, основани от сънародниците ни в Европа и Америка. Ежегодно организацията оказва подпомагане за реализирането на известния Общобългарски юношески събор " С България в сърцето " в Каварна през м. май. На него всяка година вземат участие танцови ансамбли и на бесарабски българи от Украйна и Молдова.

Партньори сме в провеждането на младежкия фестивал „ Музите " в Созопол през м. юли. Миналата година ДАБЧ е поела разноските за гостуването на групата от Одеса.

В началото на м. август в Стара Загора следва Четвърта среща на български реализатори от чужбина, на която сме обичаен сътрудник.

А през м. септември т. година Агенцията още веднъж ще бъде съорганизатор на Петия фестивал на актуалното българско кино в Одеса, дружно с Националния кино център и Асоциацията на българите в Украйна.

Относно въпроса Ви за научните конференции, бих желал да подчертая, че още от своето учредяване и до момента, ДАБЧ провежда независимо или в партньорство с други държавни институции и научни звена конгреси по проблеми на българските общности от Югоизточна и Средна Европа - кръгли маси, работни срещи, конференции. С институционалната поддръжка на ДАБЧ сега се осъществя научно-изследователския план на Българска академия на науките „ Културно завещание в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина ". В средата на м. юли взехме присъединяване в започващия план на УНСС „ Завръщащите се мигранти: сегментация и стратификация на икономическата подвижност ".

Източник: rusofili.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР