Петър Чолаков, Възраждане - най-малката формация в сегашния парламент и

...
Петър Чолаков, Възраждане - най-малката формация в сегашния парламент и
Коментари Харесай

Дали няма да осъмнем с управление на Възраждане, Български възход и БСП?

Петър Чолаков,

" Възраждане " - най-малката групировка в настоящия парламент и единствената, която искрено слага под подозрение изгодите от участието в НАТО и Европейски Съюз, до неотдавна имаше славата на политически маргинална. Подкрепата за държавното управление обаче понижава, в обединението постоянно има мъртво неспокойствие, а въпросът за предварителните парламентарни избори е все по-актуален.

Какво демонстрират изследванията

Социологическите проучвания демонстрират растяща поддръжка за „ Възраждане”, която към този момент се бори за 3-то място с Движение за права и свободи и изпреварва Българска социалистическа партия („ Галъп”). „ Български възход” на Стефан Янев би влезнала в Народното събрание, в случай че изборите бяха днес; тя би получила 7,6%, с което би повела пред Демократична България и Има Такъв Народ и би се класирала на 6-то място в изборната конкуренция („ Тренд”).

Самият Янев има по-високо утвърждение от премиера Кирил Петков и е втори по известност след президента Радев („ Галъп”). Според друго проучване даже Костадинов е по-харесван от Петков („ Маркет линкс”).

„ Възраждане” и „ Български възход” натрупат дивиденти, като внушават, че геополитическите решения и цели на кабинета „ Петков” са изменничество, че са прекомерно скъпи за „ елементарните хора”.

Енергетиката и въпросът с РСМ

„ Патриотите” ще продължат да слагат под подозрение и изгодите от диверсификацията в енергетиката. Българите са измежду най-застрашените от енергийна беднотия в Европейски Съюз. Във всички сфери, само че изключително тук, във връзка с последствията от раздялата с съветските въглеводороди, ръководещите би трябвало да бъдат доста деликатни с обещанията, с цел да не основават нереалистични упования у потребителите.

Кремълските " патриоти " могат да получат „ бустерна доза”, в случай че кабинетът вземе явно непопулярното решение да даде зелена светлина за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз. Десет към едно (62% против 6%) е съотношението сред тези, които считат, че Скопие би трябвало да извърши контракта за добросъседство с България преди София да смъкна „ ветото”, и другите, които считат, че поддръжката ни за съседите би трябвало да е „ безусловна” („ Галъп”).

За прозападните гласоподаватели отскубването от лапите на Москва в енергетиката си заслужава напъните. Дори да ни излезе по-скъпо в кратковременен интервал, това е далновидното и национално отговорно решение – най-малкото, тъй като няма да подвластен от прищявките на Кремъл, които усетихме през 2009, да вземем за пример. Ветото против РСМ пък ускорява въздействието на Москва и Белград в Скопие. Нима това е преференциално за България?

Тези причини обаче могат освен да бъдат заглушени от крясъците на „ патриотите”, а и да послужат за заклеймяването на кабинета като „ чуждопоклонници”. Това към този момент се случва, повече или по-малко сполучливо.

Ето за какво допускам, че за разлика от диверсификацията, по тематиката за ветото кабинетът ще играе „ на сигурно”, т.е. ще послуша болшинството. Правителството ще удължи живота си. С какъв брой обаче?

Призракът на предварителните избори ще си остане в стаята

Растящите инфлация и цени, неубедителното водачество или даже неналичието му в избрани моменти могат да задълбочат ерозията на доверието към кабинета. Много е евентуално освен това състояние партиите в него да решат, че им е по-изгодно да разтурят седянката.

Това обаче не значи, че „ Възраждане” и „ Български възход” ще оберат изгодите от тези земетресения във властта. ГЕРБ са опънали изкусно мрежите за гласоподаватели и към днешна дата са с 6-7% пред „ Продължаваме промяната “. Не е изключено да забележим хигиеничен кордон от ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България и други против „ патриотите”.

Кабинет на кремълските " патриоти” към този момент не се обрисува, даже в случай че потъващата Българска социалистическа партия (формално „ за” НАТО и Европейски Съюз, само че със мощно наличие на кремълски четници и путинофили в редиците си), която се свива от ден на ден и повече, се присламчи към лодките на Костадинов и Янев, с цел да се избави от бездната.

Позицията на Радев

Силите на Костадинов и Янев още са незадоволителни, с цел да заловен руля. Костадинов, Янев, а и Нинова се намират в конкурентни взаимоотношения между тях и могат взаимно да се обезсилят. Смята се, че „ Български възход” са „ по-умерена версия” на „ Възраждане”, т.е. имат лична ниша. Видяхме обаче, че Костадинов отделя значително време да нападна непосредствено Янев, обвинявайки го, да вземем за пример, наоколо със Съединени американски щати. Дали „ Възраждане” се притесняват основателно, че „ Български възход” ще им лишават гласове?

Изключително значим е въпросът за отношението, което би имал президентът Радев към възможната управническа поръчка на „ Възраждане”, плюс техни събратя, в един идващ парламент. Дали натовският водач няма дефинитивно да премине на „ другия бряг” – този, на който към този момент стои Костадинов?
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР