Петър Чолаков, Съдбата на газовата връзка между България и Гърция

...
Петър Чолаков, Съдбата на газовата връзка между България и Гърция
Коментари Харесай

Протяга ли българското правителство ръка към Газпром“

Петър Чолаков,

Съдбата на газовата връзка сред България и Гърция е сериозен тест, който недвусмислено ще разкрие характера на четвъртото служебно държавно управление на президента Румен Радев. Ако кабинетът „ Донев” осуети влизането в употреба на интерконектора, това ще значи предпочитание България да остане в орбитата на „ Газпром”, т.е. още веднъж да бъде заложничка на геополитическите ползи на Москва.

Само лингвистичен проблем?

Според служебното държавно управление аргументите за забавянето са „ обективни”. Това е отвод от Агенцията по вписванията да одобри измененията в структурата на ръководство на плановата компания ICGB. От тези промени зависи дали компанията ще получи документ за самостоятелен метафоричен оператор на интерконектора. Отказът се дължал основно на разминаване сред метода на изписване на персоналното име на един от новите шефове (Георгиус/Джордж Сатлас) в утвърдените от регулатора документи и в тези, които са подадени за регистриране.

Това лингвистично затруднение обаче може елементарно да се преодолее. Остават подозренията, че министърът на енергетиката Росен Христов желае различен контролен съвет на ICGB, включващ лица, които са по-близки до новата власт. За похлупак, началничката на политическия кабинет на министър Христов - Любомира Ганчева - наподобява симпатизира на съветския президент Путин и неговата политика. Всичко това подхранва чувството, че духът на Радев, който се завърна в Министерския съвет, желае да прати в „ трета глуха “ интерконектора за сметка на стопляне на връзките с „ Газпром”. Енергийният специалист Васко Начев сподели пред Дъждовни води, че в държанието на служебното държавно управление през последните дни се следят промени. Кабинетът опитал по „ късата допирателна” да спре вписването на плана в комерсиалния указател, само че се е „ вдигнал доста шум”, заради което в Министерски съвет дали „ крачка назад”. Правителството тогава пробвало да употребява като предлог незавършена работа по трасето на плана, с цел да бави топката, сякаш „ посредством съществени аргументи”. След като обаче и тук „ нещата почнали да загрубяват”, ръководещите декларирали, че ще се направи всичко допустимо за най-бързо стартиране на интерконектора.

Негативите ще са за България

На въпрос дали това не е поредна заблуждаваща маневра, Начев сподели: „ Ако пропуснем новата газова година, която стартира от първи октомври, всичко напълно ще се обърка и ще рефлектира като бумеранг и върху управляващите”. Експертът изрази вяра, че в Министерския съвет си дават сметка за това. Но Начев в същото време има запаси към подготвеността на държавното управление: „ [там] няма нито един човек, който да схваща от газ”.

Кабинетът „ демонстрира изключителна доверчивост – протяга ръка към „ Газпром” и надали не чака нещата да станат от единствено себе си”, отбелязва Начев и добавя: „ Газпром” обаче няма да ни даде и един кубически метър газ, в случай че не отворим договаряния за нов дълготраен контракт. А този контракт не става за месец-два. Така че държавното управление ще пропусне този влак; ще пропусне и да възвърне доставките от „ Газпром”. И по този начин, най-после ще получим и тоягите, и багра, и солта, и всичко”.

Според Начев казусът за новото държавно управление е двузначен: има непросветеност - не се осъзнава какво се случва, но не е изключено също да има и клиентелизъм, т.е. зависимости, подбудени от интерес да се резервира топлата връзка с „ Газпром”, тъй като в противоположен случай „ по веригата ще има доста губещи”.

Експертът счита, че не е изключено кабинетът въпреки всичко да продължи да се аргументира с незавършени работи по плана, с цел да бави издаването на Акт 16. С тази тактичност влизането в употреба може да се проточи с месеци.

„ Нищо положително не ни чака “

„ Ние имаме запазен потенциал на „ Неа Месемврия “ до 30 септември, оттова влиза цялото количество азерски газ: 1/3 от него е по контракта, другите 2/3 ги получаваме по пазарни цени с една награда от 20 евро/MWh “, споделя Начев и добавя: „ Ако се провали интерконекторът нищо положително не ни чака. Освен че няма да получим останалите 2/3 на по-ниска цена, затваряме и достъпа през Сидерокастро-Кулата – а оттова влиза сега азерският газ. Така го блокираме за азерски газ и няма да можем да вкарваме спомагателни количества.”

Ако интерконекторът не проработи, повода наподобява няма да е лингвистичен проблем, загубване в превода, а загуба на национално достолепие - пожертвано поради некомпетеност, клиентелистки ползи и непознати зависимости.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР