Петър Чолаков е политолог и доцент е по социология в

...
Петър Чолаков е политолог и доцент е по социология в
Коментари Харесай

Защо Радев "сне доверие" от Борисов: отговорът иде от САЩ?

Петър Чолаков е политолог и доцент е по социология в Института за проучване на обществата и знанието, Българска академия на науките. Анализът му е от " Дойче веле ".

В най-безкомпромисното си послание до момента президентът Радев разгласи, че " публично снема доверието си от държавното управление, което не работи в полза на българските жители ". Когато директно определеният държавен глава, който е и най-популярната политическа фигура, делегитимира държавното управление, се стига освен до задълбочаване на спора сред институциите. Такъв имахме и досега. Сега към този момент става дума за кардинално ново събитие: политическата система минава в спешен режим. По своя драматизъм сцената прилича обстановка, в която командирът на аероплан упреква другите водачи в кабината не просто в непросветеност, само че и в преднамереност. И всичко това се разиграва пред очите на слисаните пасажери.

Основателни ли са причините на президента?

Повечето от аргументите, изтъкнати от господин Радев, са назовавани от него и преди. Иначе казано: те не са нови за " пасажерите ". Да вземем, да вземем за пример, " неналичието на воля за промени " и проблемите в околната среда ( " България не е сметище ", както посочи президентът), за които кабинетът отхвърля да поеме отговорност. По отношение на обстановката в Перник евентуално може да се възрази, че въпреки всичко има освен оставка, само че и невиждан арест на настоящ министър. Но имплицитната и разумна теза на президента е, че е нужно освен да " паднат още министерски глави ", а би трябвало и самият проектант на кабинета - министър-председателят Борисов - персонално да понесе отговорност.

Що се отнася до тезата за " институциите, които са призовани да бъдат самостоятелни и да отстояват закона ", а вместо това " го погазват показно, трансформирайки се в инструмент на властта " - тук най-вероятно се засяга противоречивият " жанр " на господин Иван Гешев. Поведението на основния прокурор, което нарушава съществени правила, свързани с върховенството на правото, като да вземем за пример презумпцията за невиновност, е укоримо както от морална, по този начин и от юридическа позиция.

Прокуратурата - инструмент за политически поръчки?

Разбира се, евентуално ще се намерят такива, които ще кажат, че днешната остра реакция на господин Радев е подбудена главно от питанията на прокуратурата по отношение на имунитета на президента.

С други думи, президентът " атакува " държавното управление, тъй като се е почувствал персонално заплашен и брани личната си кожа. Но " акцията " на господин Гешев по адрес на президента е най-очебийният признак за превръщането на прокуратурата в инструмент за политически поръчки. Защото текстът на член 103 от конституцията е пределно явен.

Някои от другите причини на господин Радев обаче не са толкоз безапелационни, а - бих споделил - и не чак до такава степен безапелационни. Най-малкото, те се нуждаят от в допълнение обяснение. На първо място, тезата, че кабинетът организира " тихомълком промяна на валутния ръб ". Това изказване има известни учредения, само че като че ли си слага като съществена цел да укрепи надигащата се в обществото суматоха по тематиката. Промените в Закона за Българска народна банка въпреки всичко са свързани със самата процедура по влизането в " чакалнята на еврото ". Друг е въпросът дали кабинетът има компетентността да оцени всички опасности, произлизащи от това.

Второ, какво тъкмо има поради господин Радев, говорейки за " търгуване с народен суверенитет в името на персоналното политическо оцеляване "? Съмнявам се, че президентът засяга противоречивите руско-български енергийни планове и неналичието на енергийна диверсификация. Ако пък зад това обвиняване се крие следващ укор за договорката с изтребителите F-16 или за решението за създаване на военноморски информационен център на НАТО край Варна, тук възраженията мъчно могат да се одобряват. Изпълнението на уговорките на България като страна член на Пакта, напълно не значи загуба на суверенитет.

Ако днешното дефинитивно " разкъсване на дипломатическите връзки " сред президентството и държавното управление е стъпка към това президентът да подаде оставка, с цел да оглави собствен политически план, това може да бъде окачествено като бягство от отговорност. В момента наподобява, че господин Радев тежи повече на мястото си като президент, в сравнение с като евентуален партиен водач. Добре е той да остане на своя пост, вместо да се подвежда по хлъзгавите обещания за друга кариера.

Кого ще засегне възбраната на Съединени американски щати?

В подтекста на днешното послание на президента е още по-любопитно да разберем коя ще бъде първата обществена, високопоставена персона от България, на която Съединени американски щати ще забранят публично да влиза на тяхна територия по раздел 7031(с) от Разпоредбата за противопоставяне на клептокрацията и корупцията, както разгласи посланичката на страната Херо Мустафа. Поне от 2018 година насам в медиите циркулират изявления, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски може да попадне и под ударите на закона " Магнитски ". Ако " първият посечен " е човек, който директно или прикрито взе участие в изпълнителната власт на България, това ще бъде явен знак, че президентът е на прав път.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР