Петър Чолаков, Духът на сталинизма никога не е напускал уж

...
Петър Чолаков, Духът на сталинизма никога не е напускал уж
Коментари Харесай

БСП: Сталинизмът се завръща, защо изгониха Божанков

Петър Чолаков,

Духът на сталинизма в никакъв случай не е напускал сякаш някогашната комунистическа партия Българска социалистическа партия. Това е основната причина, заради която партията продължава да се топи, застарява и чезне. Този факт пролича изключително ясно с изключването на депутата Явор Божанков от парламентарната група на Столетницата.

От какво се вбесиха алените депутати

По-рано през днешния ден в Народно събрание Божанков обществено изрази противоречие с позицията на Българска социалистическа партия, която е срещу изпращането на български оръжия за Украйна, и уточни, че счита Русия за агресор. „ Ще бъде лицемерно да желаеме присъединяване в стратегиите за възобновяване и да мълчим, когато се прави геноцид ”, сподели той. Тези думи вбесиха алените депутати и те приканиха Божанков, който единствен от Българска социалистическа партия през днешния ден гласоподава за изпращане на оръжия за Киев, да напусне Народното събрание.

Преди няколко седмици Българска социалистическа партия първо напъди Божанков от правната комисия. Вероятно, тъй като дръзна да се опълчи против партията, която дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи, върна хартиената бюлетина. Тогава от Българска социалистическа партия демонстрираха жълт картон на депутата и той като че ли изчезна от общественото пространство. Стигна се до такава степен, че в обществените мрежи заваляха постове, в които хората се питаха, както по това смутно време, когато инакомислещите като че ли пропадаха в дън земя: „ Къде е Божанков? ”.

Каква тъкмо е Българска социалистическа партия

Тези, които пазят Българска социалистическа партия, акцентират комплицираната природа на партията, в която има голям брой фракции, течения, от време на време даже взаимоизключващи се хрумвания. „ Казвате, че Българска социалистическа партия е против Истанбулската спогодба, а забравяте, да вземем за пример, какъв брой мощни са феминистките организации в партията, традициите в отбрана таман на правата на дамите ”, с такива причини са спорели с мен сътрудници.

През 2014, когато стартира украинската рецесия, водачът на Българска социалистическа партия и ръководител на ПЕС Станишев поддържа проевропейската ориентировка на Киев. Станишев, който в проектодокумент тогава настоя за изтеглянето на съветските войски и отбрана на суверенитета на Украйна (по мотив на правенето на резолюция на НС), обаче бе неодобрен на пленум на личната си партия. Независимо дали става дума за Божанков, за доктор Делян Георгиев (единственият областен кмет на Българска социалистическа партия в София, с който партията също неотдавна се раздели, тъй като е срещу измененията в Изборния кодекс и „ хартиената коалиция ”), за Кирил Добрев, Калоян Паргов или Крум Зарков – моделът „ Нинова ” в Българска социалистическа партия все по-силно намирисва на нафталин.

Нетърпимост към други отзиви

Независимо от изказванията на председателката, изказани малко по-рано през днешния ден във връзка на случая „ Божанков ”: „ Българска социалистическа партия е партия с разнообразни отзиви и в това няма нищо неприятно ”, духът на сталинизма освен не е пропъден от „ Позитано ”, а отбелязва същински подем. С дейности като тези по отношение на господин Божанков, Българска социалистическа партия освен остава надалеч от модерните леви партии в Европа, а се потвърждава като техен противовес. Моделът „ Нинова ” все по-силно влече партията към дъното.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР