Петък следобед. Голям мол в Инсбрук. Хора щъкат навсякъде, масите

...
Петък следобед. Голям мол в Инсбрук. Хора щъкат навсякъде, масите
Коментари Харесай

Сертификат в Австрия - гаранция за напълно свободен живот

Петък следобяд. Голям мол в Инсбрук. Хора щъкат на всички места, масите по кафенетата и заведенията за хранене са цялостни. Човек с маска не можеш да забележиш. Само един възрастен австриец с бастун продължаваше да съблюдава ограниченията.

Когато седнеш, сервитьорката те моли да покажеш документ. Вижда го и всичко е наред. Няма никакви проблеми.

На 50 километра от Инсбрук е курортът Зьолден. Където всяка година се открива сезонът за международната купа по ски. И нереален град единствено преди 12 месеца, когато бяха в действие най-рестриктивните ограничения за ковид. Кола не минаваше по улицата повече от един час.

Зьолден е място, където през октомври се събират десетки хиляди, с цел да си създадат купона. Загубите от локдауна се изчисляваха на към 15 милиона евро, откакто фенове и посетители не бяха позволени предходната година.

Тази обаче съвсем няма останали ограничения. Единствено дисциплинираност и документ за имунизация. Вярно, някои неща към момента не се случваха, само че основно поради многото чужденци, които дойдоха за надпреварите. Няма я най-голямата атракция - парада на фенклубовете, жребият за стартовите номера е онлайн.

Всичко останало обаче е постарому. Жребият може да е онлайн, само че групата, която забива на площада, е онлайн. Сергиите са отворени, липсват единствено тези за печени кестени, което си е огромна загуба за туристите.

Вечерта питейните заведения и заведенията за хранене са натъпкани до последното място. Няма отдалеченост, няма маски. По принцип на закрито би трябвало да са наложителни, само че всички, евентуално и полицията, са надживели това.

Препълнен е и пустият преди година стадион на глетчера Ретенбах. Единствената отдалеченост е към състезателите, като преградите са на един-два метра. Имат обособен кулоар, който ги извежда към паркинга, където са сервизите им.

Всички останали са вкупом. Музиката е мощна, още веднъж онлайн.

На пет места се продава бира с литри. Сергиите за сувенири също са отворени.

Цялата навалица е предходна през инспекция още долу в курорта, след което е натоварена на рейсове и качена на глетчера. Коли се пускат само с пропуски. Което значи, че хората в тях са имунизирани. И макар рестриктивните мерки, паркингите към стадиона са претъпкани.

Тази зима всички австрийски курорти отварят още веднъж за скиори, откакто предходната останаха затворени. Това ги кара да се надпреварват с привличането на нови туристи.

В Зьолден върху глетчера, който е неразрешена територия, се прави нов ски път. Има и бягаща пътечка, с цел да е комфортно за хората, да не изкачват едно малко нагорнище към финала. Дължината на пътечката е 200 метра с потенциал от 1600 души на час. Пътят към глетчера е с още повече мантинели, прави се и нов тунел през него.

Общо за сезона австрийците откриват 11 кабинкови лифта в курортите си, 4 седалкови и 1 влек с изключение на пътечката в Зьолден.

Самите те изясняват, че всичко е в името на природата. Защото колкото по-малко коли влизали в планината, толкоз по-добре.

И с рухването на рестриктивните мерки за ковид сигурно още веднъж ще имат необикновен зимен сезон.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР