Пет западни демокрации призоваха в неделя Прищина да спре прилагането

...
Пет западни демокрации призоваха в неделя Прищина да спре прилагането
Коментари Харесай

Западни страни призовават Косово да отложи забраната на сръбския динар

Пет западни демокрации приканиха в неделя Прищина да спре използването на правилник, който на процедура не разрешава потреблението на сръбския динар като парична валута в Косово, заяви посолството на Съединени американски щати.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, десетилетие откакто етническите албански бунтовници започнаха битка със сръбски войски във война, която струваше живота на 13 000 души, основно косовски албанци. Косово, с болшинство от етнически албанци, към момента е дом на към 120 000 сърби, които значително са лоялни към Белград. Те са съсредоточени в северния район към разделения град Митровица, само че също и в дузина най-вече сръбски анклави.

В тези региони локалните избират сръбския динар, макар че Косово употребява еврото. През предходната седмица централната банка на Прищина разгласи, че от 1 февруари всички парични интервенции в Косово ще бъдат позволени единствено в евро.

Въпреки това посолствата на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените щати означиха, че решението " поражда угриженост във връзка с въздействието върху общностите със сръбско болшинство ". „ Загрижени сме за въздействието на регламента, по-специално върху учебните заведения и лечебните заведения, за които сега не наподобява жизнерадостен различен развой “, се споделя в изказването на посолството на Съединени американски щати в Прищина. „ Регламентът също по този начин ще има директно влияние върху всекидневието на голямото болшинство косовски сърби, които получават плащания/финансова помощ от Сърбия. “ - допълват от посолството.

Така наречената петорка от НАТО, която се концентрира върху Западните Балкани, също означиха, че са имали " продан " с косовския министър председател Албин Курти в петък. „ Квинтетът приканва за прекъсване на използването на регламента, с цел да разреши задоволително дълъг интервал на преход и за ясна и ефикасна обществена връзка “, се споделя още в изказването. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР