Пет сантиметра се оказа разстоянието, заради което учителка от Смолян

...
Пет сантиметра се оказа разстоянието, заради което учителка от Смолян
Коментари Харесай

Вместо да спечели, учителка загуби дело и пари заради 5 см

Пет сантиметра се оказа дистанцията, поради което учителка от Смолян вместо да завоюва, загуби правосъдно дело и пари.
На 13 юни предходната година към 13 часа учителката от ОУ „ Юрий Гагарин “ в регионалния град с букви С.А.Г.отишла вобластната болница на рандеву с нейна ученичка, настанена в хирургичното поделение.
Влизайки в постройката на болничното заведение от централния вход, се срещнала с майката на момичето и двете завили надясно по коридора на партерния етаж, където са ситуирани ТЕЛК и спешнотоотделение.
Точно пред алуминиевата врата, която отделя фоайето от коридора на болничното заведение, десният ѝ крайник попаднал на счупена плочка отподовата настилка. Падайки, усетила мощна болежка и неспособност да стъпи на крайници си. В незабавна помощ й създали рентгенова фотография, която посочила фрактура.
Приели я в отделението по ортопедия и травматология, където на идващия ден я оперирали. Поставили й плака за глезенна фрактура, за което платила 780 лева Кракът й бил гипсиран. При изписването платила потребителска такса за болничнапомощ в размер на 58 лв..
Стационарното й лекуване траяло 15 дни. Изписали потърпевшата в болничен за един месец. Известно време употребила проходилка, а в епикризата й било вписано, че контузията настъпила при рухване на улицата.
Впоследствие й било издавано решение от лекарска комисия на два пъти за по един месец краткотрайна неработоспособност.
Заради претърпените болки и прочувствен стрес от претърпяната контузия и непрекъснатото прекарване на случилото се учителката завела дело против МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “.
Тя упреква лечебното заведение, че като собственик на тази постройка е трябвало да упражнява контрол върху нея, да я следи и поставя грижа.
Оценява имуществените и неимуществените вреди на стойност общо 15 164 лв.. От тях 10 хиляди лв. са обезщетение поради претърпените болки и премеждия, 838 лева е цената на поставената плака, 58 лева е болничният престой, 4160 лв. разликата сред трудовото заплащане и полученото обезщетение, а 108 лева е лихвата върху тях.
Вместо да получи изцяло заслужените компенсации обаче учителката загуби делото. Загуби и 1602 лв., от които 1152 лева би трябвало да заплати на юриста на болничното заведение, а 450 лв. – заплащане на движимостите лица.
Причината е колкото прозаична, толкоз и заради липса на информация.
Счупената мраморна плочка тъкмо пред алуминиевата врата на фоайето не е в парцел, който е на МБАЛ – Смолян. Нейната благосъстоятелност стартира 5 сантиметра по-напред – където е настилката от венецианска мозайка.
При приватизацията през 2001 година кабинетите там са продадени и от този момент са на други частни медицински структури. А фоайето е обща част и принадлежи на всички етажни притежатели.
Вещите лица, направили инспекция на мястото на случая, открили, че по коридора с венецианска настилка няма неравности. Пред двукрилата врата от алуминиева дограма една от мраморните плочи е с нарушена целокупност, като счупената част от нея е запълнена с теракол.

" След като МБАЛ не е притежател на това предверие или на части от него, то ответникът не дължи и поддържането на техническата редовност и валидност - издръжливост, целокупност и равност на плочките на фоайето за естественото им потребление. Следователно не МБАЛ е виновна да натовари съответни лица за поддържането на плочките във фоайето ", се сочи в решението на Районния съд в Смолян.
Вещите лица открили, че част от фоайето и от първия етаж на блок Д са приватизирани от трети лица, а в хода на делото потърпевшата не съумяла да потвърди, че болничното заведение е притежател на право на благосъстоятелност на идеални елементи от това предверие.
Поради тази причина Районният съд реши, че исковете са неоснователни и следва да бъдат отхвърлени напълно.
Осъди учителката да заплати на МБАЛ разходи за 1602 лв.. Решението предстои на обжалване пред Окръжния съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР