Пет са вариантите за продължаване на учебния процес от понеделник

...
Пет са вариантите за продължаване на учебния процес от понеделник
Коментари Харесай

Обсъждат връщането в клас на учениците от 5-и до 12-и клас

Пет са разновидностите за продължение на образователния развой от понеделник идната седмица, сподели пред БНР ръководителят на Съюза на работодателите в системата на образованието и шеф на 119 учебно заведение в София Диян Стаматов.

Вариантите са били разисквани на съвещание на Отрасловия съвет в образованието в края на предходната седмица.

Първият и оптимален вид е учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат да учат присъствено в учебните заведения и след 18 януари, разгласи Диян Стаматов.

Ако обаче броят на позитивните Covid проби през тази седмица се усили, е вероятен втори вид, при който и тези възпитаници ще преминат към онлайн образование: "Това е най-песимистичният, най-неприятният и най-нежеланият вид ".

При третия вид решенията ще се вземат локално и по този начин в дребни обитаеми места в страната, където няма интензивно разбъркване на училищен потоци, е допустимо връщане на всички възпитаници в клас.

Четвъртата алтернатива за образователния развой след 18 януари допуска връщане в учебните заведения единствено на избрани класове - 12-и, 8-и, 7-и и 5-и.

Последният вид е за ротационно връщане в клас на обособени випуски за по една седмица, тъй че да няма скупчване на възпитаници в учебните заведения. "Тоест едната седмица първата промяна, да вземем за пример са пети клас, другата седмица втора промяна са осми клас. Следващата седмица първа са шести, втора са девети клас ".

Кой от тези разновидности ще бъде взет като решение, зависи от Covid обстановката и от епидемиологичната конюнктура: "Разбира се, допустимо е да има съчетание и на петте разновидността ".

Крайното решение ще бъде взето най-вероятно към 15 януари, когато ще е ясно какъв резултат върху епидемиологичната конюнктура са оказали новогодишните събирания и отворените преди седмица ясли, детски градини, както и класните стаи за учениците до 4-и клас.

Връщането на по-големите възпитаници ще стане поетапно от 18 януари, в случай че епидемиологичната конюнктура в страната разреши това, разяснява преди дни просветният министър Красимир Вълчев: "Ние се надяваме да се резервира позитивната динамичност за понижаване на броя на инфектираните, понижаване на броя на приетите в болница. Ако тя се усъвършенства, ще пристъпим към поетапно връщане или по-точно към вид на периодично повтаряне - една част от учениците да бъдат у дома, друга част да се върнат. Обсъждаме с министъра на опазването на здравето, ще разгадаем някои действия като държавните изпити по специалност, олимпиадите ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР