Пет са одобрените дотук в ЕС Ковид-ваксини. Техните производители работят

...
Пет са одобрените дотук в ЕС Ковид-ваксини. Техните производители работят
Коментари Харесай

Ваксината срещу Омикрон: кой я разработва и кога се очаква

Пет са утвърдените дотук в Европейски Съюз Ковид-ваксини. Техните производители работят интензивно и върху вид, който да пази против Омикрон. Как върви работата им и по кое време можем да чакаме резултати?

BioNTech/Pfizer

На осми декември 2021 година американският тръст Pfizer разгласява резултатите от първите лабораторни проучвания, според които три дози от имунизацията, която се създава взаимно с немската компания BioNTech, обезвреждат разновидността Омикрон.

„ Данните демонстрират, че равнището на обезвреждащите антитела по отношение на Омикрон след третата ваксина е 25 пъти по-високо, в сравнение с след две. " Същевременно от 25 ноември насам BioNTech/Pfizer работят по основаването на нова ваксина, защитаваща от Омикрон. Предположенията са, че първите количества могат да бъдат доставени до към 100 дни – според от решението на регулаторите. В известие на американския тръст се декларира, че имунизациите против Омикрон ще са подготвени за доставка през март тази година.

Moderna

Шефът на американската компания Moderna Стефан Бансел означи в края на ноември, че чака „ осезателен декаданс " в успеваемостта на съществуващите ваксини по отношение на новия вид Омикрон и допуска, че през 2022-а година може да се наложи промяна на поколенията ваксини.

През декември Moderna разгласява данни от проучване с присъединяване на 20 доброволци, чиято цел е била да се оцени успеваемостта на бустерната имунизация с тази иРНК-ваксина против Омикрон. Както се оказва - при пациентите с трета доза ваксина антителата, които обезвреждат Омикрон, са 37 пъти повече, в сравнение с при хората със единствено две ваксини.

Но компанията ще създава и специфична ваксина против Омикрон, както увери Стефан Бансел. Очаква се тестванията ѝ да стартират при започване на тази година.

Johnson & Johnson

На 30 декември 2021 година американският производител на векторна ваксина против ковид Johnson & Johnson разгласява резултатите от проучване, от което излиза наяве, че бустерната ваксина с техния препарат дава 85-процентна отбрана против тежко протичане на болестта с хоспитализация. Изследването е направено измежду медицински чиновници в Южна Африка и е посочило, че рискът от хоспитализация след бустерната ваксина е намалял в интервала, в който Омикрон е станал преобладаващ вид в страната.

Още на 29 ноември от американската компания оповестиха, че по едно и също време със събирането на данните за Омикрон към този момент са почнала работа и по основаването на нова ваксина, съобразена с тази разновидност.

AstraZeneca

В края на 2021-а година Оксфордският университет, който взе участие в създаването на имунизацията на Astra Zeneca, разгласи, че към този момент не вижда признаци отслабваща отбрана на препарата при заразяване с Омикрон. Същевременно от университета признаха, че не разполагат с задоволително данни.

Резултатите от проучване, оповестено от Оксфордския университет на 23 декември, демонстрират, че равнището на антителата по отношение на Омикрон при пациентите с бустерна доза е почти колкото и при Делта-варианта след две имунизации.

На 22 декември от Astra Zeneca оповестиха, че взаимно с Оксфордския университет са почнали създаването на ваксина, съобразена с разновидността Омикрон.

Novavax

На 22 декември, единствено два дни откакто Европейската организация по медикаментите утвърди имунизацията на Novavax, Германия поръча първите четири милиона дози от този препарат. По данни на производителя, клинично потвърдената успеваемост на тази ваксина е към 90 %. Но тези данни са от средата на годината, т.е. преди появяването на Омикрон.

По думите на имунолога Карстен Вацл, препаратът на Novavax ще би трябвало да бъде изменен, с цел да обезпечава отбрана и от Омикрон. Като съответната оптимизация на изходния препарат ще бъде по-сложна, в сравнение с е при производителите на иРНК-ваксините.

От своя страна концернът Novavax още през декември заяви, че е почнал създаването на ваксина против Омикрон. Планирано е производството на този препарат да стартира още през този месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР