Пет пъти по-често са повторните инфекции при Омикрон спрямо Делта.

...
Пет пъти по-често са повторните инфекции при Омикрон спрямо Делта.
Коментари Харесай

Ива Христова: Пет пъти по-често са повторните инфекции при Омикрон спрямо Делта

Пет пъти по-често са повторните инфекции при Омикрон по отношение на Делта. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в студиото на „ Здравей, България”.

„ Очакваме процентът на инфектирани с Омикрон бързо да се покачва, съдейки по данните от другите страни, както и от високата инфекциозност на Омикрон, по-краткия инкубационен интервал и високия брой на безсимптомни случаи при него”, сподели още тя.

„ 12-те открити позитивни проби у нас се оказаха от седмицата преди Бъдни вечер. Така че на процедура имаме 12 проби от 90. Процентът е 4 по отношение на общия брой секвенирани, само че съотнесен към времето е по-висок. Очакваме този % да се покачва. Това не е процентът в страната”, посочи проф. Христова.

По думите й Омикрон нападна по- постоянно горните дихателни пътища, в сравнение с долните и белия дроб по отношение на Делта разновидността. „ Трябва да имаме поради и ниското равнище на имунизирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкоз леко. Трябва да вземем ограничения, да не подценяваме тази заплаха, само че и да не изпадаме в суматоха, тъй като има ограничения, с които можем да се предпазим – имунизиране, носене на маски и да знаем, че въпреки всичко в Министерстово на опазването на здравето има специалисти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова.

По думите й при Омикрон загубата на усет и подушване е по-рядка. „ Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, изнемощялост, температура до 37,5-38. Възможно е да премине много бързо, само че поради обстановката е добре да се изследваме и да се карантинираме”, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

На въпрос дали може да се чака стягане на ограниченията и нов локдаун, тя отговори: „ Предстоят съществени разисквания с специалисти с друг профил, тъй като всяка една мярка би трябвало да се огледа от всички страни преди да се предложи. Всички ограничения са на масата, зависи от обстановката. Тя се следи 24/7”.

Експертът предложи съблюдаване на актуалните ограничения и наблюдение на обстановката, тъй че при потребност това да може да се промени.

„ Мерките би трябвало освен да се вкарват, само че и да се спазват”, разяснява математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му в другите страни в целия свят броят на инфектираните се усилва. „ Започваме да приличаме на тях. Може би другата седмица ще имаме до 5000 инфектирани на ден”, сподели Кунчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР