Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата

...
Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата
Коментари Харесай

Реставрират пет от най-старите ни манастири с евросредства

Пет от най-старите ни манастири, оповестени за монументи на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се чака да бъдат реставрирани с европейски средства. Така тези религиозни средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи. Това показват от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.
Ремонт на здания, облагородяване на региона и туристически център се планува да бъдат направени във втория по величина български манастир - „ Успение Богородично “ край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с план „ Бачковски – Православна Света Обител и духовна поклонническа дестинация “ на стойност малко над 1,2 млн. лв. от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Така ще бъдат основани нови благоприятни условия за поклоннически туризъм в един от най-обичаните и посещавани български манастири.
В развой на разглеждане е планът на още един незабравим монумент на културата от национално значение – Троянския манастир „ Успение Богородично”. Там е належащо да бъдат осъществени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и главната черква в него. Възможностите за развиване на мястото са огромни, по тази причина към плана ще бъде добавена и идея за туристически артикул.
Троянският манастир „ Успение Богородично “ е освен най-големият старопланински манастир, само че и трето по величина духовно средище в България. Основан е при започване на 17 в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.
Действащият девически манастир „ Рождество Богородично “ край Килифарево също има потребност от средства за ремонт и реституция. Идеята е там да бъдат построени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до остарелия манастир и мост на река Белица. В културната история на България Килифаревският манастир „ Рождество Богородично “ заема изключително значимо място. Основан е сред 1348 – 1350 година от Теодосий Търновски с поддръжката на Цар Иван-Александър и бързо се трансформира в средище на оживена книжовна и просветителска активност. В наши дни манастирът е разгласен за културен монумент, смята се за един от шедьоврите на Българското възобновление.
Още една от българските светини ще има късмет да върне блясъка и славата си, с помощта на план по европрограмата. Плаковският манастир „ Св. оракул Илия “ край Велико Търново има потребност от средствата за главен ремонт и реорганизация на манастирските здания и централния храм. Проектът планува съществени реставрационно-консервационни действия и създаване на туристически атракции. Заданието сега се съгласува с Министерството на културата, защото манастирът е народен монумент. Там през 1835 година е проведена Велчовата завера, като един от водачите е бил някогашният свещеник на манастира отец Сергий. Плаковският манастир е учреден по време на Втората българска страна, само че не след дълго е бил опустошен. Около 1450 година е бил възобновен още веднъж, само че по-късно неведнъж е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на предишния век – през 1949 година. Въпреки тежката му орис, манастирът съумява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Кольо Фичето.
В края на месец ноември беше подписан контракт за ремонт на Кремиковския манастир по плана на Столична община „ Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора “. В светата обител ще бъдат вложени малко над 9,5 млн. лева Предвижда се да бъде осъществена реституция на фрески, ремонт на покрива и дренажа на средновековната черква „ Свети Георги “ в манастира и да бъдат непокътнати и показани археологическите разкопки в региона. Мястото ще стане привлекателно за от ден на ден гости с построяването на Северно манастирско крило, в което ще има информативен център „ Софийска Света гора”, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария. Там ще проработят и специфични манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в региона плодове. Ще има проведени ателиета за разпространение на обичайни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската религия в безвъзмездни летни лагери. Ще бъде обезпечен достъп за хора с увреждания до манастира, археологическите разкопки и музея.
Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е разгласен за народен монумент на културата. Чрез реализацията на плана ще се основат условия за уголемение на актуалните му функционалности и превръщането му в нравствен център за Софийска област, като ще разпространява и другите манастири от Софийската Света гора. Ще бъде основан повсеместен нов туристически артикул, който да съчетае културните и духовни полезности с естествените забележителности.
В края на месец ноември беше утвърдено и финансиране за консервация и реституция на фасадата на катедрален храм „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Бургас, който се намира в самия център на морския град и обновяването му ще способства за красивото и естетично оформяне на цялото пространство към храма.
Още две православни църкви аплайват с планове за възобновяване. Това са храмовете „ Св. Димитър “ и „ Св. Панталеймон “ в област Видин. Към църквата „ Св. Димитър “ е планувано и построяването на музей.
По ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година бе създаден специфичен механизъм, включващ безплатни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете - монументи на културата от национално и международно значение могат да аплайват за финансиране, напомнят от министерството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР