Пет областни центъра са увеличили през миналата година броя на

...
Пет областни центъра са увеличили през миналата година броя на
Коментари Харесай

Населението в столицата нараства главоломно, над 1,2 млн. души живеят в София

Пет регионални центъра са нараснали през предходната година броя на жителите си. Към Варна, Велико Търново, Пловдив и София, които усилиха популацията си и през 2016 година, се причислява Кърджали. Това демонстрира инспекция на Българска телеграфна агенция на данните за популацията по градове и пол към 31 декември 2017 година на Националния статистически институт.
Според справката от общо 257 български града единствено 25 са нараснали броя на популацията си през миналата година, като за съпоставяне през 2016 година техният брой е бил 23. В останалите 232 града популацията понижава с друг брой хора, демонстрират данните. През предходната година българските градове, чието население е под 1000 души, се усилват с още един и стават шест. В групата на Мелник, Маджарово, Плиска, Китен и Клисура към този момент е и Брусарци.
Според данните през 2017 година най-голямото нарастване на популацията е записано в София. Броят на жителите в столицата се е нараснал по отношение на миналата година с 2391 души и доближава 1 238 438 души. След София най-голямо е нарастването на популацията в Пловдив с 1789 души, с което градът под тепетата към този момент има население от 345 213.
Третият по величина град в страната - Варна, усилва през 2017 година жителите си с 677, а общото население на града е 335 854 души. Велико Търново за втора поредна година бележи растеж на жителите си. През предходната година старопрестолният град усилва поданици с 302 и доближава 68 780 поданици. Кърджали пък през 2017 година усилва популацията си със 160 души и има 43 182 поданици.
В необластните градове най-голямо нарастване на популацията има в Симеоновград, чиито поданици към края на предходната година са с 566 повече. С повече от 100 души през предходната година популацията си усилват три града - Несебър (с 201), Банско (със 168) и Ардино (със 120), сочат данните.
През 2017 година популацията си са нараснали още Крумовград - с 47 души, Момчилград - с 42 души, Николаево - с 37 души, Джебел - с 36 души, Каолиново - с 26 души, Върбица - с 20 души, Трън - с 19 души, Брезник и Поморие - с по 18 души, Провадия и Гурково - по 13 души и Камено - с 10 души. С под 10 поданици усилват популацията си Шивачево - 9 души, Божурище - с 8 души, Банкя - с 5 души и Разлог - с 2-ма души.
Градовете, в които се регистрира нарастване на популацията през 2017 година, са ситуирани в общо 13 области. Първенец в това отношение е област с административен център Кърджали, в която има пет града, като всички усилват популацията си. Това, с изключение на регионалния център, са Ардино, Джебел, Крумовград и Момчилград. В област Бургас, в която има 20 града, са ситуирани три от градовете с повишен брой поданици. Това са Камено, Несебър и Поморие.
В шест области са ситуирани по два от градовете с повишаващ се брой на жителите. Това са Банско и Разлог в област Благоевград, Варна и Провадия - в област Варна, Брезник и Трън - в област Перник, Банкя и столицата - в област София-град, Гурково и Николаево - в област Стара Загора и Върбица и Каолиново - в област Шумен.
Останалите пет града са в област Велико Търново - регионалният център, област Пловдив - още веднъж регионалният център, област Сливен - Шивачево, Софийска област - Божурище и област Хасково - Симеоновград.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР