Пет минути отнема взимането на медицинско свидетелство за липса на

...
Пет минути отнема взимането на медицинско свидетелство за липса на
Коментари Харесай

Проверяват ни за 5 минути дали сме годни за оръжие

Пет минути лишава взимането на здравно удостоверение за липса на душевен разстройства, което е належащо за издаването на позволение за носене на оръжие. Темата се повдига, откакто 26-годишният Викторио, който простреля по-младата си другарка и едногодишната си дъщеричка, се оказа с постоянно позволение за оръжие, макар че съгласно психолози имал душевен проблеми.

Проверка на „ Монитор “ демонстрира, че пробата в множеството случаи е просто проформа и съставлява решаването на няколко листа с въпроси, където няма неверен отговор, а от време на време и малко изявление. Почти няма обаче човек, който да е разкъсан на изпита. Така всеки, който желае да вземе военен револвер, може да се снабди със заветния документ.

Според здравното министерство няма и написан нормативен ред и условия за осъществяване на психиатричните прегледи. За това всяка психиатрия в съответния регион си го организира по нейно убеждение. Психотестът е единствено част от условията обаче за приемане на огнестрелно оръжие или по-точно за разрешителното за носенето му. Желаещите би трябвало да минат пред няколко други институции – съд, полиция, прокуратура, както и да преминат курс за образование. Така до приемането на всички документи и закупуването на легално оръжие би трябвало да мине към месец.

„ Психотестът е едно от най-важните условия за взимане на оръжие, само че се минава най-лесно. Документът се получава от психиатриите в страната, само че не всички сътрудници са съзнателни и го дават просто по този начин “, разясняват от Министерство на вътрешните работи.

Именно и поради недобросъвестните експерти от Министерство на вътрешните работи и по-конкретно от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) непрекъснато стягат контрола за приемане на позволение. Едно от последните нововъведения е заявление с категорично изтъкване на основателна причина за издаване на разрешението. Такава би трябвало да е работа с доста пари, за което се изисква и документ за оборот на лична компания професионално предопределение като охранител или опасност за живота.

През последните години в службата за Контрол на общоопасните средства в Министерство на вътрешните работи ревизират доста прецизно какви са изискванията, в които ще се употребява оръжието, като има доста случаи на отводи поради липса на основателна причина. Друг значим документ е свидетелството за съдимост, което да удостоверява, че лицето не е осъждано за съзнателно закононарушение от общ темперамент. Трябва и записка от следствието, която да удостоверява, че против искащия да се въоръжи не се води наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент. Всеки, който получи позволение за късоцевно огнестрелно оръжие, би трябвало да го даде в Министерство на вътрешните работи за прострелване в период до 7 дни от датата на придобиване - патроните и гилзите с маркировката на оръжието се съхраняват в указател в полицията за относително проучване. Разрешението за предпазване важи за период от 5 години.

Месечно 1000 души се разделят с оръжията си. Това става поради приключването на валидността на разрешителните за притежение, както и при регистрирани произшествия. Отнемането на оръжията става и при нерегламентирана приложимост, която е основала риск за живота и здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР