Пет компании са подали заявления за интерес да станат партньори

...
Пет компании са подали заявления за интерес да станат партньори
Коментари Харесай

Пет компании искат да строят VІІ и VІІІ блок на АЕЦ Козлодуй

Пет компании са подали заявки за интерес да станат сътрудници на американската " Уестингхаус " в градежа на VІІ и VІІІ блок на АЕЦ " Козлодуй, да влязат в консорциум и да са основен реализатор на градежа. Документите се одобряваха до края на работния ден на 2 февруари и следва тяхното разглеждане, с цел да се реши дават отговор ли те на авансово поставените условия за опит в построяването и въвеждането на нуклеарни мощности в употреба и дали разполагат с финансов потенциал.
Ще се сформира къса листа от претенденти, които ще бъдат поканени да подадат обвързващи предложения, само че това ще стане след оповестяването на индикативната стойност на новите нуклеарни мощности. За избора на основния реализатор, който ще проектира, създаде, достави, построи и вкара в употреба бъдещите реактори AP-1000, думата ще има и " Уестингхаус ", която обезпечава технологията.
Миналата седмица шефът на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов разяснява пред публицисти, че неофициален интерес да строят новите реактори имат пет компании. По думите му това са американската компания " Бехтел ", с която американците работят по плановете за AP-1000 в Полша и Чехия, корейската " Хюндай ", с която също " Уестингхаус " си партнира. Като други евентуални претенденти той уточни китайската CNNC, френската " Електрисите де Франс ", както и също американската " Флуор ", която е притежател на компанията " НюСкейл ", разработваща дребни модулни реактори.
Сега броя на деклариралите интерес е същата, само че не се афишират публично имената им и не е ясно дали става въпрос за посочените от Николов компании. От евентуалните претенденти би трябвало да се изберат тези, които ще могат да подадат обвързващи предложения.
Възложителят – плановата компания " АЕЦ Козлодуй Нови мощности ", си резервира правото да приключи по всяка време процедурата, без да носи отговорност за вреди пред участвалите в нея.
От претендентите се изисква да имат задълбочени знания и опит в планиране, създаване, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарни блокове. Те би трябвало да са построили и пуснали най-малко два нуклеарни блока, както и в последните пет години – 2018-2022 година да имат чиста облага и оборот над 6 милиарда щатски $.
Според утвърждения от Народното събрание график за построяването на новата нуклеарна мощности, до 30 април 2024 година би трябвало да е определена компанията строител, която ще влезе в консорциум с " Уестингхаус " и с него към този момент да се подпише договорът за построяването на новата нуклеарна мощ. Участниците в консорциума строител ще си разпределят отговорностите за проектирането, изработването на оборудването, доставката и инсталирането му, само че българската планова компания възложител ще управлява осъществяването на равнище консорциум.
Дейностите по създаване и монтаж/монтаж, въвеждане в употреба и пускане на новите реактори ще бъдат закрепени в обособен документ, който обаче ще е част от общия контракт сред " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " и консорциума с присъединяване на " Уестингхаус ".
Графикът за определянето на строителя е съгласуван и с приключването на предварителния инженерингов разбор за един нов реактор AP-1000 на площадката на АЕЦ " Козлодуй " при оптимално потребление на наличната там инфраструктура. По контракт той би трябвало да е подготвен до края на март 2024 година, само че " Уестингхаус " има подготвеност да го съобщи при започване на март. Той ще даде към този момент прогнозната цена за една или две мощности. В края на декември от енергийното министерство оповестиха, че се стремят към цена от 6 милиарда евро за всеки от блоковете, само че следва да се види какво ще покажат плановете на американците. За съпоставяне през 2014 година, когато още веднъж имаше подписано съглашение за градеж на VІІ блок на АЕЦ " Козлодуй " по технология AP-1000, цената му беше 7.7 милиарда $.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР