Пет извънпарламентарни партии оспорват предложението Стоян Мавродиев да оглави Българската

...
Пет извънпарламентарни партии оспорват предложението Стоян Мавродиев да оглави Българската
Коментари Харесай

Пет партии срещу идеята Стоян Мавродиев да оглави ББР

Пет извънпарламентарни партии оспорват предлагането Стоян Мавродиев да оглави Българската банка за развиване (ББР) .
Партиите са " Движение Да България ", ДСБ/ Нова Република, " Зелените ", " Български аграрни национален съюз " и " ДЕОС ".

Те изпратиха намерено писмо до управлението на Българска народна банка и съответно до Димитър Костов, началник на ръководство " Банков контрол " и до шефа на Българска народна банка Димитър Радев, в което обосновават изказванието си.

" В общественото пространство са налице голям брой справедливи данни, които оспорват надеждността и пригодността на Мавродиев да заеме позицията на изпълнителен шеф на държавнaта банка за развиване ", пишат политическите представители.

Партиите изреждат аргументите за своята позиция - " Мавродиев потвърдено се провали като ръководител на Комисия по финансов контрол , която трябваше да се задейства и предотврати незаконната скица КТБ. Банката и свързани с нея лица са поднадзорни на ръководената от Мавродиев институция и се употребиха с неговото снизхождение . Загубите за обществото са над 4 милиарда лв. плюс стотици милиони вложения, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица, пишат представителите на петте партии.

Мавродиев е прочут специалист в даването на услуги за основаване на офшорни компании и сметки , което явно е значим детайл от неговия професионализъм да стане и шеф на държавна банка с 2.2 милиарда лева активи - подсилен от държавното управление, иронично правят оценка уменията на ръководителя на КФН от петте обединения.

Останалите " претекстове срещу " Мавродиев са изреждане на връзка сред името на Мавродиев с делото за " кокаиновия крал " Евелин Банев-Брендо . " Мавродиев е показал н еверни сведения, с цел да употребява кредитна карта с по-ниска преференциална рента , което е установено и от Софийска градска прокуратура, звено " Антикорупция " по прочие № 7216/2015 година ", пишат критиците на финансиста, номиниран за ръководител на ББР.

 Красимир Ангарски влезе в надзора на ББР
Красимир Ангарски влезе в надзора на ББР

Доц. Красимир Ангарски замества Кирил Ананиев като член на Надзорния съвет на ББР

Стоян Мавродиев няма нито ден стаж на управителна позиция в друга банка . Очевидно е, че стажът му като ръководител на финансовия регулатор КФН или като " ковчежник " на Политическа партия ГЕРБ не може по рационален метод да се одобри като съответен опит, се споделя в писмото на петте политически сили.

На финала на откритото писмо се споделя, че Българска народна банка би трябвало да е научила уроците от неуспеха КТБ и потребността банките да се ръководят по транспарантен метод от хора с морал, съответен опит и професионализъм. Одобряването на разположение със противоречив интегритет за член на директорски съвет на банка опонира на задачата на закона за обезпечаване на постоянна, надеждна и сигурна банкова система и отбрана на ползите на вложителите.

 ББР финансира българските предприятия с китайски пари
ББР финансира българските предприятия с китайски пари

Кредитното съглашение е за 80 млн. евро

" Призоваваме Ви да деянията отговорност като приложите буквата и духа на Закона за кредитните институции и да не одобрите Стоян Мавродиев за член на управителния съвет на Българската банка за развиване ", пишат представителите на десните партии.

В противоположен случай, Българска народна банка ще абдикира под политически напън от основата си функционалност за благонадежден поръчител за стабилността на банковата система, предизвестяват от " Движение Да България ", ДСБ/ Нова Република, " Зелените ", " Български аграрни национален съюз " и " ДЕОС ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР