Пет германски радио и телевизионни станции, част от мрежата на

...
Пет германски радио и телевизионни станции, част от мрежата на
Коментари Харесай

Германски медии няма да излъчат концерти на Роджър Уотърс заради обвинения в антисемитизъм

Пет немски радио и телевизионни станции, част от мрежата на публичната ARD, няма да излъчат идни концерти на Роджър Уотърс поради " обвинявания в антисемитизъм " против музиканта, съобщи " Ройтерс ". Бившият фронтмен на Pink Floyd е деен покровител на палестинското придвижване Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), което приканва за протест на Израел поради окупацията на територии, считани от палестинците за техни.

Уотърс, един от най-известните рок музиканти в света, отхвърля да свири в Израел от 2011 година и приканва и сътрудниците си да създадат същото. Той бе разгласен в антисемитизъм и поради балони с облика на прасе, украсени със звездата на Давид, които бяха част от шоуто му през 2013 година Роджърс уточни, че употребява също знаци като кръст, полумесец, сърп и чук, както и логата на няколко известни компании, и рецензията му се бърка с антисемитизъм. Той назова обстановката в окупираните територии " апартейд ".

С решението си да не излъчи концертите на 75-годишния артист в Берлин и Кьолн следващата година, Радио Берлин Бранденбург (RBB) разгласи, че желае да изпрати обръщение към артистите, които бойкотират Израел. " Заемането на ясна позиция по този случай е значим сигнал от страна на RBB към еврейските поданици на Берин и Бранденбург ", съобщи шефът на радиостанцията, представен от " Ройтерс ".

Решението беше предшествано от апели за протест на Уотърс и петиция към кьолнската станция WDR, подписана от 1300 души. " Отказвам да виждам безучастно възходящите антисемитски настроения в страната, отвращават ме ", съобщи инициаторката й пред " Билд ".

" Бързата реакция на електронните медии [...] е значим сигнал, че отявленият антисемитизъм против Израел няма място в Германия ", разяснява пред " Ройтерс " Йозеф Шустер, президент на Централния еврейски съвет в страната.

Според мениджъра на турнето на Уотърс Марек Либерберг еврейските жители с право се тормозят за " явните и растящи антисемитски настроения " в страната, само че решението на публичните медии е " безусловно неуместно ".

Либерберг, чиито родители са оживели в Холокоста, съобщи пред вестника " Манхаймер Морген ", че въпреки да е против протеста на Израел, умее да разграничава персоналното мнение от работните задания. " Не мога и не желая да лишава правото на Уотърс да показва позицията си. "

BDS, учредена през 2005 година, е акция за напън върху Израел да се изтегли от всички територии, завзети през 1967 година и считани от Организация на обединените нации за окупирани. Макар да няма съвсем никакъв стопански резултат, тя става все по-видима в последните години и доста музиканти поддържат протеста на Уотърс. Наскоро те влязоха в спор с " Рейдиохед " поради решението му да направи два концерта в Тел Авив.

Позицията на държавното управление на Израел е, че BDS е " антисемитска ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР