Пет дни преди балотажа на президентския вот лидерът на БСП

...
Пет дни преди балотажа на президентския вот лидерът на БСП
Коментари Харесай

Акценти за 19–25 ноември от Banker Weekly

Пет дни преди балотажа на президентския избор водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова подаде оставка поради плачевните резултати на всички типове избори през годината. Вината бе стоварена върху всички и всичко - корона рецесията, машините за гласоподаване, вътрешнопартийната съпротива, служебното държавно управление, новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев, президента Румен Радев. Голямата си " заслуга " за неуспеха на Българска социалистическа партия обаче Корнелия Нинова подмина елегантно. Вместо да стартира с нея...

Банките в България дават съществени индикации, че се връщат към предкризисните години на огромни облаги. Към деветмесечието облагата им доближава 1.1 милиарда лв. и при едно мощно последно тримесечие ще се приближи до върховете, сложени през 2018 и 2019 година, когато позитивният резултат бе близо 1.7 милиарда лв.. Растеж регистрират съвсем всички основни за системата индикатори, в това число тези за активите и собствения капитал. Ръст бележи кредитирането, изключително при потребителските и жилищните заеми. Вложенията в банките са другият феномен, защото не престават да порастват макар занулените лихви.

Любопитен факт в данните за осъществяването на бюджетните разходи през тази година е негативната стойност на финансовите разноски през месец юли спрямо юни. Изчисленията демонстрират стойност от минус 166 млн. лв.. „ Цифрата получих, като извадих от регистрираните финансови разноски за юли размера за юни ”, сподели за БАНКЕРЪ Димитър Чобанов, финансист, учител в УНСС. Този на пръв взор необикновен резултат обаче има желязно пояснение. И то е, че през юли в действителност са изтеглени назад част от предплатените заплащания (около 490 млн. лева.), които бяха дадени по-рано през годината за пътно строителство. 

" Боли, само че пък благодаря, че мен научи на това от всяка болежка ария да събудя ", пее Слави Трифонов в най-новата си ария " Алелуя ". Видеоклипът бе качен в Ютюб към месец преди изборите на 14 ноември, небрежно събра половин милион гледания и... до такава степен. Дали водачът на " ИТН " е предчувствал ниската изборна интензивност и скромното (на фона на предходните два вота) показване на Има Такъв Народ - не е известно. Факт обаче е, че през днешния ден - седмица след вота 2 в 1, " Алелуя " е отскочила нагоре единствено с 66 000 нови гледания. На пръв взор сравнението сред лайковете на " Алелуя " и изборната интензивност на българите зад граница е леко необичайно. По създание обаче това съпоставяне си е доста потребно, нищо че е срамно.

" Това ще е върховен пилотаж от правна страна, с цел да се случи този законопроект. " Репликата прозвуча в края на последния парламентарен мандат, когато служебният кабинет раздаде на депутатите от краткотрайната комисия " Магнитски " проектотекстове за отиграване на глобите по едноименния световен американски закон. А работната група, в която бяха включени специалисти на двете " отраслови " министерства - правосъдното и финансовото - предложи бъдещият нормативен акт да се споделя Закон за отбрана на извънтериториалните последствия от санкционното законодателство на трети страни.

Търпението на гласоподавателите се изчерпа. Всички партии бяха осъдени с ниска изборна интензивност. Политически сили, представили се обичайно на предходните два вота тази година, в този момент се оказаха изтикани обратно. Една от тях дори изпадна от Народното събрание. А трети, редовно затъващи, се сблъскаха с още по-плачевни резултати. Попарените и повехналите от развоя на събитията партийни водачи незабавно трябваше да решат по какъв начин тъкмо да обяснят на хората какво се е случило и за какво.



Обърнете внимание на парадокса: преди участието ни в Европейски Съюз, България беше в трийсетицата по независимост на медиите. Сега е на 112-то място. Излиза, че участието в евросъюза е сринало свободата на медиите. И е по този начин, тъй като еврофондовете се разпределят през изпълнителната власт. Така се сътвори сash & carry журналистиката. Голяма част от обществото също се насочи към тези еврофондове, които са mixed blessing – смесена благословия. Дясно мислещият човек поставя старания и взима заеми за предприемачество, без значение от страната. Докато други минават през партиите, с цел да се докопат до европарите, разпределяни от властта.  Илиян Василев пред БАНКЕРЪ.



Разпоредил съм да се извършат инспекции за осъществяването на отговорностите на концесионерите по всички настоящи контракти за обекти от транспортната инфраструктура. Към момента фокусът е върху концесиите, които имат най-голямо публично значение, като предпочитаните справедливи критерии бяха планирана стойност на концесията, размер на заплащания на концесионни хонорари, скорошни промени или декларирани такива, както и съществуване на непазарни условия и пропуски. Този метод докара предпочитано до обзор първо на концесионните контракти за летище София, летищата в Бургас и Варна, пристанище Бургас и жп гара Пловдив. Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев пред БАНКЕРЪ.



Не бих била толкоз сигурна, че квалифицираното болшинство по тематиката за основния прокурор е невероятно. Двете най-аргументирани мнения са: или да се отстрани функционалността на основния прокурор, или да бъде сведена до административен началник. А за въвеждането на обжалваемост на отводите на прокуратурата да стартира следствие би трябвало да се промени единствено един член от закона и изисква нормално болшинство в Народно събрание. Тази рекомендация на Венецианската комисия отлежава от дълго време у нас. Трябва да се преформулира и Висш съдебен съвет, този орган може да стане краткотрайно настоящ. Адв. Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР