Пет държави от източната част на Европейския съюз, включително България,

...
Пет държави от източната част на Европейския съюз, включително България,
Коментари Харесай

Ройтерс: България, Румъния и още три държави искат мита върху вноса на украинско зърно

Пет страни от източната част на Европейския съюз, в това число България, желаят от Европейската комисия да наложи налози върху вноса на зърно от Украйна, базирайки се на нелоялна конкуренция. 

Това заяви унгарското земеделско министерство в понеделник, представено от Ройтерс.

От ведомството в Будапеща казват, че министрите на земеделието от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за ограниченията, заявявайки, че по-евтините селскостопански артикули от Украйна изяждат техните експортни пазари.  

Петте, подписали писмото, са измежду шестте държави-членки на Европейски Съюз, които създават доста повече пшеница и царевица, в сравнение с им е належащо, което е от значително значение за европейската продоволствена сигурност и за стратегическия суверенитет на Европейски Съюз, цитират в публикацията сътрудниците от Ройтерс министрите от петте страни.

" Ето за какво Брюксел би трябвало да вкара ограничения за отбрана на пазарите на страните-членки, граничещи с Украйна, като в същото време им оказва помощ да употребяват цялостния си експортен капацитет ", се споделя в писмото, подписано от петимата министри, в това число унгарския министър на земеделието Ищван Наги. 

" Една от тези ограничения може да бъде въвеждането на вносни мита върху най-чувствителните селскостопански артикули ", се споделя в писмото. По-големите размери на фермите в Украйна вършат износа на зърно от страната по-евтин, принуждавайки фермерите от Европейски Съюз да изоставен обичайните им експортни пазари, обясняват министрите. 

Земеделските стопани в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са " претърпели обилни вреди ", откакто Европейски Съюз спря квотите за импорт и митата върху зърно от Украйна предходната година, оплакват се те, разяснява Агенция Ройтерс. 

Освен това министрите желаят Европейската комисия да ревизира в отчет дали методът, по който се прави производството в Украйна, е в сходство със стандартите на Европейски Съюз. 

Жалбите са адресирани до еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски. 

След съветската инвазия през 2022 година износът на зърно беше необичаен източник на напрежение сред Киев и неговите съседи от Европейски Съюз, защото България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се трансфораха в различни директни направления за украинско зърно, с цел да се компенсира по-бавният експорт през украинското Черно море пристанища. Фермерите в тези страни стачкуваха против тези доставки с аргумента, че изкривяват локалните пазари, напомня Ройтерс. 

В Румъния към този момент няколко дни зърнопроизводителите са на улицата с багерите си, а митингите не се обрисува да спрат в околните часове.

У нас, преди броени дни Националната асоциация на зърнопроизводителите заплаши с нови национални митинги. От браншовата организация разпространиха декларация, в която показват пакет от ограничения, които ще предложат на ръководещите. Тяхната цел е секторът да бъде избавен от редица банкрути, защото съгласно тях " от няколко години той се намира в колапс поради неподходящи стопански и климатични събития ".

Зърнопроизводителите излязоха на народен митинг в края на август, който продължи няколко дни, демонстрации имаше и през ноември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР