Пет държави от Европейския съюз разпространиха днес обща позиция по

...
Пет държави от Европейския съюз разпространиха днес обща позиция по
Коментари Харесай

Пет държави от ЕС настояха за още изследвания на тоталитаризма

Пет страни от Европейския съюз разпространиха през днешния ден обща позиция във връзка 80-годишнината от контракта с секрети клаузи сред нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики, считан за една от аргументите за експлоадирането на Втората международна война в Европа. В текста външните министри на Полша, Румъния и трите балтийски републики приканват страните да поддържат морално и материално още исторически проучвания на тоталитаризма, с цел да не се разреши манипулиране на историята и идеологическо оправдаване на минали закононарушения.

Ето цялостния текст на взаимното изказване:

" На 23 август се навършват 80 години от подписването на Пакта Молотов-Рибентроп сред Съветския съюз и нацистка Германия, разпалил Втората международна война и обрекъл на премеждия за десетилеия напред половин Европа. Пактът е съдържал скришен протокол, който на процедура поделя Източна Европа на сфери на въздействие.

Затова на този ден, разгласен от Европейския парламент за Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими, ние си спомняме за всички тези, чиято гибел и унищожен живот са последица от закононарушенията, осъществени поради идеологията на нацизма и сталинизма.

Болката и несправедливостта в никакъв случай няма в никакъв случай няма да бъдат забравени. Ще помним.

Споменът и отбелязването на ужасите от предишното ни дават знание и мощ да отхвърлим тези, които възраждат тези идеологии и се пробват да изчистят името им от закононарушенията и виновността им. Паметта за жертвите ни стимулира да се борим за историческа правдивост като продължим изследванията и изостряме вниманието на обществото за наследството на тоталитаризма на европейския континент.

Основата за стабилно помиряване и създаване на общо бъдеще е справедливостта и обективната истина. Жертвите на тоталитарни закононарушения имат право на правдивост. За страдание, практиката на следствие и гонене пред съда на закононарушенията на тоталитарните режими е незадоволителна и непостоянна в обособените страни.

Призоваваме държавните управления на всички европейски страни да дават морална и материална помощ за продължение на историческите изследвания на тоталитарните режими. Като действаме дружно, можем да се противопоставим по-ефективно на акциите за дезинформация и опитите да се манипулират исторически обстоятелства.

Трябва да се надигнем дружно против тоталитаризма. Една ясна и твърда позиция на интернационалната общественост ще проправи път за още помиряване.

Убедени сме, че днешна Европа е безвредно място за всички нации и сме подготвени уверено да се борим с всички форми на неправда. Вярваме, че европейците в никакъв случай няма да толерират тоталитаризъм или геноцид против който и да е народ.

Страните се преродиха като свободни и демократични след десетилетия на тоталитарно ръководство. Преди 30 години народите ни започнаха демократична промяна, която в последна сметка ни направи равни и дейни членове на Европейския съюз. Страните са решени да продължат работата с нашите сътрудници в Европа и по света, с цел да не се допусне в никакъв случай повече възраждането на ужасите на предишното. "

Преводът е на " Дневник "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР