Пет чувала с документи са иззети като веществени доказателства от

...
Пет чувала с документи са иззети като веществени доказателства от
Коментари Харесай

АКФ разкри: 5 чувала с документи са иззети от два имота на Петьо Еврото у нас

Пет чувала с документи са конфискувани като материални доказателства от два парцела на някогашния следовател Петьо Петров-Еврото.

Това проличава от протокола за претършуване на един от парцелите на Петьо Петров-Еврото в София - апартамент на улица " Свиленица " наоколо до фамозния ресторант " Осемте джуджета ", както и списък на конфискуваните материални доказателства при претърсването на този и различен апартамент в същата постройка.

Документът стана обществен, откакто Антикорупционният фонд (АКФ) го приложи към поредицата си СГП-Лийкс, написа.Всъщност още в изявление, което към този момент някогашният началник на СРП Невена Зартова даде за Свободна Европа след подадената си оставка, тя изясни, че при претърсването на жилищата на Петьо Еврото са конфискувани чували с авансово готови прокурорски постановления.

Чувалите с напечатани и ръчно изписани документи обаче не са единствените конфискувани материални доказателства от парцелите на Петьо Еврото. Открити са още преносими компютри, телефон, дискета, бележници, десетки компактдискове, десетки аудио- и видеокасети. Съдържанието на всички осведомителни носители остава незнайно.

Процесуално-следствените дейности се правят в дребните часове на 30 май 2023 година в хода на стремително формираното в Софийска районна прокуратура (СРП) следствие. То е провокирано ден по-рано, когато АКФ разгласява получени по е-поща фотоси на усмихнатите Петров и тогава заместник-главния прокурор Борислав Сарафов пред " Осемте джуджета ".

Веществените доказателства, дружно със събраните при другите дейности по следствието материали, са изпратени на 09.06.2023 година от СРП на Върховния касационен съд (ВКС). Там по новоприетия механизъм за без значение следствие на основния прокурор и неговите заместници би трябвало да се управляват сигналите против тях, като се препратят към специфичния прокурор по следствието на високопоставените ръководители на прокуратурата. Докато се чака назначението на подобен обаче и откакто следствието на СРП е признато от СГП по подготвеност (тъй като касае и други магистрати), прокурорът Йордан Петров от СГП изисква и получава тези материални доказателства от заместник-председателя на Върховен касационен съд.

Така във фактическата власт на СГП попадат голям брой материални доказателства с незнайно наличие, които евентуално биха могли да касаят редица административни ръководители в прокуратурата, включително и такива на самата СГП, за чиято съгласуваност с незаконната мрежа към Петьо Еврото приказват няколко очевидци в следствието на СРП, акцентират от АКФ.

Към събраните материални доказателства от парцелите на Еврото в България, би трябвало да се прибавят и тези от негови парцели в Гърция. Вече има изпратени от СРП европейски заповеди за следствие до южната ни съседка, които също са се озовали в СГП. И за които клюки из коридорите на правораздаването приказват, че били с доста по-интересно наличие, към което " нездравословен интерес " показали някои административни ръководители в прокуратурата.

" Какво в действителност е имало на тези осведомителни носители, конфискувани от парцелите на Еврото в България и Гърция, надали в миналото ще научим, разяснява Николай Стайков от екипа на Антикорупционния фонд. Опасенията му произтичат от метода на администриране по сегашния проблем и множеството обществено известни данни за това какво се е случвало обратно в годините с материални доказателства по знакови каузи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР