Пестим 1,8 млрд. лв. от данъци.Близо 1,8 млрд. лв. ще

...
Пестим 1,8 млрд. лв. от данъци.Близо 1,8 млрд. лв. ще
Коментари Харесай

Пестим 1,8 млрд. лв. от данъци

Пестим 1,8 милиарда лева от налози.

Близо 1,8 милиарда лева ще спестят от разнообразни типове данъчни облекчения данъкоплатците през тази година. Това сочи прогноза за данъчните разноски за 2024 година на Министерството на финансите.

Гражданите и компаниите ще си спестят разноски за данъци съвсем по равно. 14 типа облекчения за физическите лица ще оставят в джоба ни над 696 млн. лева

Фирмите ще си спестят от корпоративни налози 633 млн. лева по линия на 18 данъчни облекчения.

276,3 милиона лв. Данък добавена стойност пък ще си спестят данъкоплатците посредством пет типа данъчни отстъпки. Икономисаните пари от акцизи пък ще бъдат 172,6 млн. лева

Министерството на финансите изготвя отчети за данъчните разноски всяка година от 2007 година насам, а от 2012-а тези отчети са обществени.

Тенденцията е сумата да набъбва всяка година.

Например през 2023 година прогнозата за данъчните разноски беше за към 1,7 милиарда лв..

Миналата година физическите лица са си икономисали 557 милиона лв., а за тази година сумата се усилва с към 140 милиона лв..

Сред облекченията за физически лица са тези за родители, за млади фамилии, за ремонт на жилището и така нататък

Още по-голямо е нарастването на сумата, която ще си икономисат компаниите. През предходната година те са съумели да спестят 474 милиона лв., а през тази хазната ще им преотстъпи с към 160 милиона лв. от горната страна.

Намаляват обаче парите, които ще останат в джоба ни по линия на Данък добавена стойност. През предходната година сме си икономисали 390 милиона лв., в този момент сумата пада с към 115 милиона лв.. Причината за това евентуално е връщането на някои понижени данъчни ставки на естественото им равнище. Например от 1 юли Данък добавена стойност за общата туристическа услуги и за фитнесите се връща още веднъж на 20%. Намалената ставка от 9% остава в действие до края на годината обаче за заведенията за хранене.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР