Песимизмът относно бъдещето на страната сред българското население, основно градското,

...
Песимизмът относно бъдещето на страната сред българското население, основно градското,
Коментари Харесай

Българинът песимист за бъдещето: очаква спад в икономиката и ръст на цените и безработицата

Песимизмът по отношение на бъдещето на страната измежду българското население, главно градското, се ускорява. Общият индикатор на доверие на потребителите се намалява с 0.7 пункта през април по отношение на януари 2019 година, по данни на Националния статистически институт.

Той ревизира упованията на хората за идните 12 месеца за: финансовото положение на семействата , общата икономическа обстановка в страната, спестяванията на семействата и безработицата.

При икономическата обстановка има утежняване съгласно живеещите в градовете. При останалите не е по този начин. Но прогнозата и на едните, и на другите за идните 12 месеца е по-неблагоприятна, вследствие на което общият балансов индикатор понижава с 2.1 пункта.

Хората чакат финансовото положение на семействата им да се утежни. 

Мненията за безработицата са по-умерени, само че още веднъж има намаляване в прогнозата за идните 12 месеца.

Потребителите са уверени, че през последните 12 животът е поскъпнал. Те чакат и инфлация, само че не толкоз огромна, колкото са очаквали през януари.

Последната анкета регистрира известно усъвършенстване (от 2.0 пункта) при настройката да се вършат или възнамеряват разноски за предмети за дълготрайна приложимост. Малко повече, изключително измежду селското население, са склонни да се замислят дали да не си купят кола през идващите 12 месеца.

Изследването е част от хармонизираната стратегия на Европейския съюз за наблюдения на бизнес трендовете и наблюдаване на потребителите и е представително за популацията на 16 и повече години.

Методът на асортимент е инцидентен, гнездови и симетричен на популацията по региони, в това число селско/градско население (154 гнезда с по 8 лица в гнездо). Провеждани са изявленията по анкета със стандартизирани въпроси.

Вариантите на отговор дават опция за степенуването им от оптимистични през неутрални към песимистични. Балансът на мненията се получава като разлика сред относителните дялове на позитивните и относителните дялове на отрицателните отзиви със следната специфичност: на мощно позитивното и мощно отрицателното мнение се дава коефициент 1, а на по-умерено позитивните и по-умерено отрицателните отзиви - коефициент 0.5.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР