Пещерният комплекс в северен Тайланд, където 12 момчета и техният

...
Пещерният комплекс в северен Тайланд, където 12 момчета и техният
Коментари Харесай

Превръщат в музей пещерата, приковала за 18 дни децата от Тайланд

Пещерният комплекс в северен Тайланд, където 12 момчета и техният треньор по футбол бяха блокирани в капан за повече от две седмици, ще бъде трансфорат в музей, заяви BBC.

Служители на избавителните служби обявиха, че музеят ще показва по какъв начин се е развила интервенцията по спасяването на тима, като се допуска това да се трансформира в "основната атракция “ на Тайланд.

Освен това минимум две кино компании желаят да създадат филми, разказващи историята по спасяването.

Момчетата и техният треньор сега се възвръщат в болница. Разпространен видеоклип демонстрира, че те са в положително здраве, даже и в положително въодушевление. Те ще останат под карантина за една седмица.



Тайландските специфични елементи също разпространиха трагични фрагменти от интервенцията по спасяването, показвайки по какъв начин водолази направляват футболния тим през рисковия маршрут до повърхността.

Някои от избавените деца са били извадени от пещерата на носилки, до момента в който са спели, съобщи Франс прес, цитирайки взел участие в интервенцията член на избавителния екип, някогашен командос от тайландския военноморски флот.

"Някои от тях бяха заспали, други мърдаха пръсти (като че ли бяха) гроги. Но дишаха ", изясни капитан Шаянанта Пееранаронг, който беше последният, излязъл от пещерата след спасяването на 12-те млади футболисти и техния треньор.

"Работата ми беше да ги придвижвам " към изхода, добави той, уточнявайки, че децата са били привързани към носилка преди евакуацията. По пътя е имало ситуирани лекари, които са проверявали положението и пулса им.

На видеоклип от спасяването на футболистите, оповестен на Фейсбук страницата на тайландските военноморски командоси, се вижда, че някои от тях са били изнесени на носилки, с водолазна екипировка и явно са упоени.



Морските пехотинци бяха посрещнати с цветни гирлянди и овации, когато дойдоха във военното летище, южно от столицата Банкок.



Пещерата Tham Luang е една от най-големите в Тайланд.

Тя се намира под планините око дребния град Мае Саи, в северната провинция Чианг Рай на границата с Мианмар.

Цялото название на пещерата на тайландски - Там Луанг Нанг Нон значи "пещерата на легналата дама ".

Местна легенда споделя по какъв начин красива принцеса избягала в пещерата дружно с обичания си, който бил от простолюдието. Баща й изпратил бойци, които умъртвили нейния обичан, което предиздвикало принцесата да се самоубие, а близките планини приели формата на тялото й.

"Регионът в този момент ще се трансформира в "жив музей ", с цел да показа по какъв начин се е развила интервенцията “, сподели на конференция някогашният към този момент началник на избавителната задача Наронгсак Осотанакорн.

Премиерът на страната Прают Чан-оча обаче акцентира, че ще е належащо да се вземат защитни ограничения както в по този начин и отвън пещерата, с цел да се подсигурява оптималната сигурност на туристите.

Не е конкретизирано дали музеят ще работи през цялата година, защото в Тайланд се случват тежки наводнения в сезона на мусоните, които не престават от юни до октомври.

Именно неочакваната поява на подобен дъжд заклещи момчетата надълбоко подземен, до момента в който те са я разглеждали.

Преди два дни всички деца и треньорът им по футбол бяха изведени от пещерата.

​Последен на открито е изкаран треньорът - от самото начало той давал от храната си на децата и се грижел за поверените му.

Rescue Scenes from Inside #Tham Luang Cave: https://t.co/pGYObigoFR
— Imran Vittachi (@IVittachi) 11 юли 2018 година
Преди новината, че всички са избавени, децата бяха вадени едно по едно. Първите четири избавени бяха в неделя. Това лишило 10 часа на спасителите.

12-те членове на момчешки футболен тим - на възраст сред 11 и 16 години, както и техният треньор на 25 години, били на екскурзия.

Те влезнали в пещера в провинция Чианг Рай по-миналата събота.

Отборът е останал заклещен в пещерата след мощния дъжд - характерен за това време на годината в страната, който наводнил входа на туристическата атракция.

По време на избавителната акция почина един от водолазите, които оказват помощ на децата. Бившият военноморски водолаз Саман Гунан на 38 години занесъл бутилки с О2 до мястото, на което са децата. На връщане обаче личният му О2 не достигнал.

Two more ambulances were seen, leaving #Tham Luang cave. They are believed to transfer the 6th and 7th boys to hospital & 8th Coming out soon. Confirmed @TNAMCOT pic.twitter.com/p5H5dWP2Zm
— Musthw Dawwg (@Musthw) 9 юли 2018 година
Изведоха първите от децата от пещерата в Тайланд

Всички деца са извадени от пещерата в Тайланд

Застрашено ли е здравето на децата, избавени от пещерата в Тайланд

Подводницата на Мъск не е била практична за спасяването на децата

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР