Пещерите също така осигуряват защита срещу космически лъчения, слънчева радиация

...
Пещерите също така осигуряват защита срещу космически лъчения, слънчева радиация
Коментари Харесай

Американската мисия ЛРО откри подходящи за обитаване пещери на Луната!

Пещерите също по този начин обезпечават отбрана против галактически лъчения, слънчева радиация и микрометеороиди.

“Около 16 от над 200 познати на нас пещери съставляват срутили се канали от лава ”, оповестява Тайлър Хорват, който е докторант в Калифорнийския университет и е водещ създател на научната публикация, която бе призната за щемпел в списанието Geophysical Research Letters.

Каналите от лава се срещат и на Земята. Те се образуват, когато под земната кората или под пресъхнала лавова повърхнина стартира да тече поток от магма. Когато този поток пресъхне, остава кухо тръбовидно образувание. Понякога се случва “таванът ” над него да се срути и по този начин се образува яма, която води до вътрешността на пещерата.

“Хората са еволюирали, до момента в който са живеели в пещери. Възможно е да се завърнем в тях, когато отидем да живеем на Луната ”, счита Дейвид Пейдж, един от създателите на обявата и ръководителят на радиометъра на “Лунар Риконисънс Орбитър ”, благодарение на който е измерена температурата в лунните пещери.

Напомням на читателите, че понястоящем НАСА управлява програмата “Артемис ” за завръщане на Луната и установяването на непрекъснато роботизирано и пилотирано наличие на нейната повърхнина. Първата задача от програмата, озаглавена “Кепстоун ”, излетя към естествения ни сателит в края на месец юни. Тя ще разузнава неповторимата орбита, в която ще бъде издигната окололунната станция “Гейтуей ”. 

Инфо: НАСА

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР