Пещерата Бисерна/Зандана/, която е една от най-красивите карстови пещери у

...
Пещерата Бисерна/Зандана/, която е една от най-красивите карстови пещери у
Коментари Харесай

Една от най-красивите пещери у нас отваря на 10 септември

Пещерата Бисерна/Зандана/, която е една от най-красивите карстови пещери у нас и се намира в Природния парк „ Шуменско плато “, ще бъде отворена за туристи от 10 септември до началото на ноември, оповестиха от дирекцията на парка.

Дължината на маршрута в пещерата е към 800 метра в едната посока, а температурата в нея е към 10 градуса. Заради високата мокрота и пещерните води се предлага туристите да са с подобаващи затворени обувки и топла дреха, означават от дирекцията на естествения парк.

Посетители ще се одобряват до началото на ноември, поради виталния цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. През студените месеци крилатите бозайници изпадат в хибернация, с цел да оцелеят без храна до пролетта и да бъдат безпокоени в този интервал е неразрешено.

Пещерата Бисерна е населявана от 14 типа прилепи. Тя е благоустроена по план по Оперативната стратегия „ Околна среда “, само че главната цел е използването ѝ за научни цели и редът за достъп е съгласуван с опазването на прилепите.

До пещерата се стига по два пешеходни маршрута, по които са сложени табели - от парка „ Кьошкове “, както и от разклона за Шуменската цитадела, по пътя за вилата на общината.

Влизането в пещерата ще става единствено след авансово записване на телефон 054800765, при най-малко осем и най-много 12 гости. Часовете за достъп през почивните дни са 10:00, 11:30, 13:00 и 15:00, а през работните дни, без понеделник и вторник - 10:00, 11:30 и 13:00 часа.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР