Пешеходен поход по стъпките на предците си предприеха седем българи

...
Пешеходен поход по стъпките на предците си предприеха седем българи
Коментари Харесай

Седем българи от Молдова предприеха пешеходен поход по стъпките на предците си

Пешеходен поход по стъпките на предците си започнаха седем българи от Молдова. Те ще изминат дистанцията от 515 километра от ямболското село Ботево до Тараклия за 10 дни. Целта им е по пътя си да опознаят България.

Учителят по биология и география Владимир Мъгла е основател на концепцията. Неговите предшественици са тръгнали през 1829 година от тогавашното село Чомлеккьой, днешно Ботево, да търсят избавление. Идеята за похода се зародила още през февруари. Като предизвикателство за духа дефинират седмината начинанието си. Всички в похода са с разнообразни специалности, само че са обединени от идеята да намерят корените си.
Владимир Мъгла, българин от Молдова: Намерихме где се нахожда това село. И стана доста забавно да дойдем, да забележим по какъв начин живеят хората в това село. Мислихме да дойдем да забележим и да се махнем, само че няма да бъде забавно. Ми хайде ще тръгнем пешком. Давай.
Българите от Молдова не одобряват като тестване прекосяването на 515 километра от България до Молдова.
Нина Топалова, българка от Молдова: Защо тестване? Това е такова благополучие да можем да го изпълним.Олег Косих, българин от Молдова: Трябва да опитаме да съпоставим и може би ще се окаже, че сме на равнище на тези хора, които преди 200 години направиха, няма да ма е боязън да кажа тая дума, героизъм. Защото те вървяха 3-4 месеца с цялото си имане, с овце, с домашни животни, раждаха деца в път, умираха хора в път. Ний в този момент от какво да се опасяваме.
Българите от Молдова са горди, че близо два века са съумели да запазят българския език, обичаи и традиции надалеч от родината на предците си.
Нина Топалова, българка от Молдова: Българи сме, просто живеем в Бесарабия, ма българи сме.
Мечтата на огромна част от българите в Молдова е един ден да се върнат и да живеят в България.
Александър Романеско, българин от Молдова: България е в моята душа. Искам тука да пребивавам.Нина Топалова, българин от Молдова: Вий не мойте да го разберете, тъй като вий тук живеете. Ние сме там малцинство, вий сте титулна и не цените което имате, а ний - България за нас е фантазия, която доста генерации са живели, умрели и ни са върнали назад, а чекали.
На 8 юли българите от Молдова, тръгнали по стъпките на предците си би трябвало да дойдат в Тараклия. Надяват се тяхната самодейност да откри почитатели и да стане традиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР