Песента на Сузанита „Луцифер и Буда“, в която 14-годишната дъщеря

...
Песента на Сузанита „Луцифер и Буда“, в която 14-годишната дъщеря
Коментари Харесай

Песента на Сузанита – скандална и… крадена

Песента на Сузанита „ Луцифер и Буда “, в която 14-годишната щерка на Орхан Мурад демонстрира междинни пръсти, облечена предизвикателно, до момента в който изяснява:

Обладана ли ти се коствам?
Да от Луцифер и Буда!
Леле откачам – толко ми е крепко!
Басът ви кърти, знам и мене майко, но нали знай живота - хайко, хайко…

с изключение на скандална, се оказа и крадена.

--> Приликите сред песента на Сузанита, единствено формалното видео на която е гледано в „ Ютюб “ над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години към този момент бяха разконспирирани. Всъщност не става дума за аналогия, а потребление на обикновен 1:1. Вярно, звучи екзотично и източно, може да е определен, с цел да пасва на частта на заглавието, отнасяща се до Буда.

Само че този обикновен е… от извънредно известна религиозна ария на бахайската религия.

Бахайска – не будистска, това първо.

Бахайството е религиозно течение, образувано преди дева века в Персия. Към днешна дата има няколко милиона почитатели, най-вече от които са в Съединени американски щати. Има почитатели даже и в България.

И второ, до момента в който Сузанита пее:

Леле откачам – толко ми е крепко!
Басът ви кърти, знам и мене майко, но нали знай живота - хайко, хайко…

(има и по-малко разбираеми елементи от текста, а и хайкуто с „ о “ е най-малкият проблем на този) в истинската ария се пее следното:

О, боже, прочут и заветен! О, боже, милосърден и добър! Освободи ни от компликациите посредством твоята благосклонност и благопожелание. Наистина, ти си милосърден и добър (Allahumma yá Subúhun yá Quddus yá Hannánu yá Mannán. Farrij Laná Bi`l-Fazli Va`l-Ihsán. Innaka Rahmanu Mannán).

Allahumma е обръщението към бога (Allah umma) – „ О, боже “.

Използваният в песента на Сузанита обикновен стартира на 19-ата секунда от това видео. В истинския вид той е изпълняван по-високо:

От придвижването на бахаите сигурно имат за какво да са недоволни от песента – представете си ария с сходен текст върху семпли от „ Аве Мария “, да вземем за пример. Но въпросът има и друга страна – авторскоправна.

Оригиналната ария Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е извънредно известна след поредните на бахайската религия.

„ Невероятно е по какъв начин продуцентите на този клип са считали ще сходна кражба ще им се размине “, споделя продуцентът на истинската музикална творба Том Прайс, с който беседва Стоян Георгиев.

„ Това е тъкмо същата ария, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 година Това беше набожен запис. Правя доста религиозна музика за бахайската религия. Тази вяра има повече от 10 млн. почитатели по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в „ Ютюб “, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше тъкмо същата мелодия, само че освен това – бяха употребявали моя запис. В този клип може да чуете моя автентичен запис. Така че това видео в „ Ютюб “ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 година и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушавания на две авторски права “, споделя Прайс.

„ Естествено, аз не разбирам български, по тази причина не знам какво тъкмо се пее, само че хората, които ми алармираха, ми написаха, че има мощен полов подтекст и това е доста необичайно, тъй като истинската ария е надълбоко религиозна – тя е за господ. Тази ария възхвалява приноса на бога. Да вземеш такава сакрална ария и да сложиш полово наличие беше доста изненадващо за мен.

И също по този начин бях учуден по какъв начин са си мислели, че могат да се измъкнат, правейки това. Има 10 млн. души, които познават тази песен… Това е доста известна ария по целия свят и даже аз съм я изпълнявал на концерт през 1996 година, по време на откриването бахайския храм в Ню Делхи. Ако беше някоя незнайна ария – добре, само че по какъв начин са си мислели, че могат да вземат толкоз известна ария и да я копират по този метод?

Бях доста сюрпризиран... Но аз съм уверен, че те ще бъдат принудени да я смъкват от „ Ютюб “ и те ще би трябвало да спрат да я популяризират, тъй като това е нарушаване на авторски права. Няма да се окайвам за това, че наличието е полово или, че това е 14-годишно момиче. Тяхна работа е какво вършат. Но не могат да вършат това с музиката на някой различен “, споделя Прайс.

Факт, песента беше свалена от „ Ютюб “ късно нощес:

„ Ако не смъкват песента, ще заведем дело на момента. Но първо единствено ще ги помолим да махнат песента. Ако са изкарали пари от тази ария, ще ги помолим да преведат тези пари за определена благотворителна идея в България от наше име. Ние не желаеме да ни дават пари… “, споделя Прайс.

„ Тези хора не са питали мен и не са питали композитора. Ако бяха питали, аз нямаше да им разреша. Те просто са взели неговата ария и са написали нови думи, което е още по-лошо. Моля информирайте вашите фенове, че тези хора в никакъв случай не са получавали позволение нито да употребяват записа нито самата ария. Те нямат позволение да вършат това “, безапелационен е той.

Вижте още във видеото:

--> Отговорът на Орхан Мурат и Сузанита

„ За следващ път занимаваме аудиторията с ненужни за нея неща, само че това пък прави Сузанита по-популярна. Казусът за мен е доста явен и няма никакъв скандал “ – по този начин отговори Орхан Мурад на въпрос на bTV има ли съгласно него кражба.

„ Най-отговорно декларирам, че те, децата, са употребявали един обикновен от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са едни два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство – сподели Мурад. – Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са почнали да импровизират от горната страна. Не правилно това, което сподели господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е напълно друга, дори малко фолклорен претекст има “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР