Перуанският телефон, който е поне на 1200 години, удивлява всеки,

...
Перуанският телефон, който е поне на 1200 години, удивлява всеки,
Коментари Харесай

1200-годишен телефон – невероятното изобретение на хората Чиму

Перуанският телефон, който е най-малко на 1200 години, удивлява всеки, който чуе за него. Това е най-ранният телефон в Западното полукълбо. Открит е в руините на Чан Чан в днешно Перу.

Ценният артефакт е доказателство за софтуерния прогрес на цивилизацията Чиму, която е процъфтявала по поречието на река Моче в северната част на Перу.

„ Това е неповторим предмет. Откриван е единствено един до момента. Идва от съзнанието на туземско общество без писмен език “, споделя за Smithsonian Рамиро Матос (Ramiro Matos), който е организатор на Националния музей на американските индианци (NMAI).

Ранното откритие е можело да предава звука от главната тирада. В Европа е познато от стотици години, само че става известно чак през XIX век. Това на процедура е телефон от чашки, свързани с шнур. При телефона на хората Чиму чашките са представлявали издълбани кратунки, дълги по към 9 сантиметра. За да се усъвършенства предаването и приемането на звука, кратунките били намазани със смола. Връвта е направена от памучно влакно, а дължината ѝ е 22.8 метра.

© Smithsonian National Museum of the American Indian

Простотата на устройството прикрива предназначението му.

Този неповторим артефакт е с повече от 1000 години по-стар от първите първи проблясъци за основаването на телефон в европейския свят. Устройството не може да бъде физически тествано, тъй като е прекомерно нежно, само че откривателите събират късчета от пъзела непрекъснато и мислят, че са наясно защо е бил използван. Но въпреки всичко остава огромната тайнственост – по какъв начин хората Чиму са знаели за тази технология?

Скъпоценният телефон, който изглеждал вълшебен поради способността да предава гласове от разстояние непосредствено в ухото на слушателя, е бил „ средство за административна връзка “ съгласно Матос. Вероятно е употребен за диалози сред елитни представители на властта и техните помощници.

Като доста други антични чудеса телефонът евентуално е бил и средство за подсилване на вярата у елементарните хора. Гласове, идващи от предмет в ръката, може би са шокирали и убеждавали народа във значимостта на елита и свещениците.

Има и хора, които считат, че устройството не е било нищо повече от детска играчка.

Артефактът е бил благосъстоятелност на барон Валрам декор Шолер (Walram V. Von Schoeler), който е бил пруски благородник и постоянно е описван като разпален авантюрист. Той е взел участие в няколко разкопки в Перу през 30-те години на XX в. и е допустимо самият той да е разкрил телефона в руините на Чан Чан. Барон декор Шолер раздал сбирката си на няколко музея и в последна сметка телефонът се озовал в склада на Националния музей на американските индианци в Мериленд. Това е едно от най-големите съкровища на музея и за него се грижат уместно.

Матос, който е антрополог и археолог, специализирал в проучването на централните Анди, изяснява: „ Хората Чиму са били умели изобретатели. Те са основали удивително инженерно общество. Това се вижда и от хидравличните напоителни системи и комплицираната металургия, на която били способни. “

Чиму е популацията на кралство Чимор, чиято столица е била Чан Чан (Слънце Слънце) – голям комплекс, издигнат с тухли от тиня (най-големият подобен в света). Това е бил и най-големият град в преколумбийска Южна Америка.

Площта му била 20 кв. км, а популацията е достигало 100 000 души в апогея на града при започване на XIII век. Целият град е изработен от изпечени на слънцето кални тухли, по които имало статуи, надписи и барелефи. Културата на хората Чиму се зародила при започване на X век, само че съществуването ѝ било прекъснато от инките през XV век (около 1470 година).

Телефонът от Чан Чан ни напомня, че античните хора са били способни да основават невероятни изобретения, доста преди „ модерните “ общества даже да са си мечтаят за тях.

Оригиналната публикация е оповестена в Ancient Origins.

The Epoch Times

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР